Ahoj,
snažila jsem se vypočítat jeden příklad ohledně chemických výpočtů, ale nemůžu na to přijít.
V litrové nádobě máme připraveno 6dcl vody. Do této nádoby hodláme přidat 80% roztok kyseliny chlorovodíkové tak, abychom ve výsledku docílili jeho 50% koncentrace.
Rozhodněte, jak budeme postupovat, abychom v uvedené nádobě měli 1 litr roztoku kyseliny chlorovodíkové o 50% koncentraci. Vše odůvodněte výpočtem.
Nevíte si s tím někdo rady? Hledala jsem na internetu nějaké řešené příklady, ale nikde jsem nenašla tento typ příkladu.
Zdravím,
toto není chemický výpočet, viz maximálně možná koncentrace roztoku HCl a pravidla o výpočtu koncentrace roztoku. Aktuálně nemám čas, abych vypátrala originálního autora. V sekci Chemie tento paskvil nemá co dělat, přesunu do Ostatního.
Pozdravujem ↑ jelena:,↑ Eifrose:
Na taketo vypocty princip je velmi jednoduchy ( a casto sa nan zabuda)
Ak mame dve latky, ( v tomto pripade) cistu kyselinu a vodu, ak treba vytvorit 50% roztok ten musi mat 50% cistej kyseliny a 50% ( cistej) vody.
A zvysok je na urovni zakladnej skoly.
Edit: v mojom texte pouzivam pojem cista kyselina =100% kyselina, i ked take nieco v skutocnosti neexistuje, metoda da dobru odpoved na danu otazku, (ale len ak taka koncentracia, ako pytana existuje) ale pouzita metoda je sokujuca z pohladu ludi, co poznaju minimum chemie.
Tak sa tu omluvam vsetkim chemikom... za maju nevedomost v chemii.
Tiez dakujem Jelene za upozornenie.
↑ vanok:
Zdravím,
problém není ve výpočtu jako takovém, ale v hrubých chybách z pohledu chemického (chyby jsou v rozsahu znalostí SŠ, snad i ZŠ), tedy ten, kdo se věnoval přípravě testu, se měl věnovat i faktické správnosti, nebo nepoužívat faktické údaje.
Určitě bys netoleroval ani v matematickém testu např. úlohu, která by začínala "Americký spisovatel Honoré de Balzac..." Je tak? Děkuji.
↑ vanok:
děkuji za přání a také přeji pohodový čas.
Zdroj zadání jsem našla: jsou to ilustrační testy pro 4leté SŠ od sdružení Matt a Hurry (v odkazu ke stažení). Také jsem našla v učebnici Chemie pro ZŠ (8. třída od FRAUS), že chlorovodíková kyselina vzniká rozpustnosti HCl v vodě, při 20 stupních se ho v 1 litru vody rozpustí 725 g. Tedy vypočteme koncentraci kyseliny, která může vzniknout takovým rozpouštěním (hustoty vody můžeme považovat za 1 g/cm^3). Také % koncentrace se nemůže dávat do výpočtu s objemem (ale to opakuji pořád) :-) Atd. Tak se ještě vzchopím a tvůrcům zadání napíší.