Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2014 11:34

Suzi888
Zelenáč
Příspěvky: 2
Škola: VŠKE
Pozice: absolvent
Reputace:   
 

Operační analýza

Dobrý den,

studuji dálkově logisitku a pomalu se blíží zkouškové období. Máme předmět kvantitativních metod a já bych potřebovala pomoc. Na zápočtové písemce bude jeden typ příkladu a já si nevím vůbec rady jak jej řešit. Na přednáškách bohužel vůbec žádná zmíňka nebyla, jen jsme pak dostali soubor s 50ti příklady, kde se mění jen hodnoty, abychom si to mohli procvičovat. Vkládám sem tedy namátkou vybraný jeden příklad a velice pokorně prosím o pomoc. Četla jsem pravidla, ale bohužel nemohu naznačit nějaký svůj náznak řešení, protože i po googlení nevím co s tím.

Příklad: V podniku se vyrábí pět druhů výrobků (A, B, C, D, E). Pro výrobu těchto výrobků je k dispozici v každé směně omezená výrobní kapacita tří skupin výrobních zařízení (P1, P2, P3):na skupině výrobních zařízení P1 je k dispozici 8 strojních hodin, na skupině výrobních zařízení P2 jsou k dispozici 4 strojní hodiny a na skupině výrobních zařízení P3 je k dispozici 22 strojních hodin. Zbývající výrobní kapacita P1, P2, P3 je využita k výrobě konstantního plánem určeného množství výrobků G. Další omezení nepřicházejí v úvahu. Kapacitní normy pracnosti jednoho kusu výrobku A, B, C, D, E ve strojních hodinách na výrobních zařízeních P1, P2, P3 jsou tyto:
┌────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│                             │              Výrobek               │
│                             │ A       B       C       D       E  │
├────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Výrobní zařízení P1 │ 1       1       4       1       4  │
│                        P2 │ -       -        2       1       1  │
│                        P3 │ 4       3       1       2       1  │
└────────────────────┴────────────────────────────────────┘
Spotřeba speciálního vzácného materiálu na 1 kus výrobku A je 6g, B je 5g, C je 14g, D je 6g, E je 13g.
Úkol: Vypočítejte, kolik je třeba každou směnu vyrobit výrobků A, B, C, D, E, aby bylo dosaženo minimální spotřeby speciálního vzácného materiálu. Vypočítejte toto minimální spotřebované množství speciálního vzácného materiálu za směnu. Disponibilní výrobní kapacita pro výrobky A, B, C, D, E každé z uvedených skupin výrobních zařízení (P1, P2, P3) musí být plně využita.

Jedná se opravdu o cviční příklad a né nějaké moje konkrétní zadání. Ráda bych to s vaší pomocí pochopila. Většinou na nějakém demonstrativně vypočítaném příkladu si pak vytvořím nějaký svůj primitivní muster na další příklady. Budu Vám moc vděčná za pomoc. Děkuji

Offline

 

#2 24. 04. 2014 16:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Operační analýza

Zdravím,

co se dívám na zdroj úloh, tak jsou v tom také studijní materiály - neprocházela jsem podrobně. Případně se podívej na lineární programování a optimalizační úlohy (jsou i na fóru).

Umístění do sekce "Zajímavé Logiky" opodstatnění nemá, jelikož úloha nepřesahuje zkušenost s "Kuchařkou naši vesnice" (a tam se logika nepředpokládá a je dokonce na škodu). Přeměň si to tak: máš 3 pánvičky (P1 - keramická, P2-litinová, P3-hliniková), pro větší počet strávníků připravuješ A-palačinky, B-omelety, C-lívance, D-trhance, E-jablíčka v těstíčku, zbytek strávníků požaduje G-ovesnou kaši. Který vzácný speciální materiál na zhotovení tedy mám na mysli? A jak vypočteš spotřebu?

K úloze: označíš A1+A2+A3=A (počet kusů výroby A rozloženou na stroje P1, P2, P3), obdobně B1+B2+B3=B, C1+C2+C3=C atd. To jsou součty ve sloupcích.
Vynásobením kapacit normy pracnosti najdeš časovou spotřebu pro výrobu jednotlivých položek na jednotlivém stroji: 1*A1+1*B1+4*C1+1*D1+4*E1=8 (to je pro řádek P1, který říká, že na stroji P1 máš v součtu celkem 8 hodin na zhotovení plánované produkce.

Obdobně sestavíš časové součty pro každý řádek. Vznikne soustava rovnic čerpání výrobních kapacit.

Optimalizovat (zde minimalizovat) budeš funkci z (spotřeby vzácné suroviny, které potřebujeme):

z=6A+5B+14C+6D+13E -> min

To už by mělo stačit pro představu o úloze a o směru práce. Řešení předpokládám, že pomocí Řešitele v EXCEL. Ostatní úlohy ze sbírky počítat jdou? Děkuji.

Offline

 

#3 24. 04. 2014 19:27

Suzi888
Zelenáč
Příspěvky: 2
Škola: VŠKE
Pozice: absolvent
Reputace:   
 

Re: Operační analýza

↑ jelena:

Dobrý den, teprve začínám s tímto. Až do teď jsem studovala jiné obory a kvantitativní metody, které jsem měla dříve byly trochu o něčem jiném, proto je to pro mě zcela nové. Proto mám úplně lajcký přístup k tomuto. zkusím to podle vaší rady, za kterou moc děkuji. Pokud bych mohla,tak bych se pak ještě ozvala již s nějakým návrhem výsledku.

Offline

 

#4 24. 04. 2014 22:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Operační analýza

↑ Suzi888:

není za co. Lajcký přístup jsem snad nastínila. Pokud bude všechno sestaveno správně a správně zadáno do Řešitele, tak by problém s výsledkem neměl být (ale mně by se kontrola obtížně realizovala - i tak jsem přetabulkována). Spíš doporučuji propočítat více příkladů z té sbírky a nezačínat od skoro posledního. Ať se vede.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson