Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nevím, jak mám vypočítat:
1. stranu s
2. výšku stěnovou
3. obsah pláště
4. obsah celkový
5. hmotnost nádoby
Mohla bych poprosit o výpočty od začátku do konce?? Děkuji
Ahoj,
1) délku stěny vypočítáš z pravoúhlého lichoběžníku o základnách o délce poloviny úhlopříček horní a dolní podstavy, délce kolmého ramene, který je roven výšce nádoby. Délku druhého ramene musíš spočítat. Pomůže ti k tomu Pythagorova věta.
2) stěnovou výšku vypočítáš z pravoúhlého lichoběžníku o základnách, které mají déllku poloviny horní a dolní podstavy, délku jednoho ramene, která je rovna výšce nádoby, druhé rameno musíš spočítat. Opět poůže Pythagorova věta.
3) obsah pláště = obsah 4 stěnových lichoběžníků:
,
kde
jsou délky hran dolní a horní podstavy a
je stěnová výška,
4) k obsahu pláště připočteš obsah dolní podstavy,
5) stačí ti k tomu trojčlenka.

↑ Petulikazasepetulik:
Proboha!
Nevím, proč převádíš
na desetinné číslo a ještě to zaokrouhluješ.
(cm)
(cm)
Délku strany s řešíš z lichoběžníku. Sice vůbec nevím k čemu ti to je, když k výpočtu lichoběžníku je třeba výška strany, ale ok.
Ty použiješ jiný lichoběžník - řez tělesem rovnoběžný s jednou stranou.
Podle vzorce dopočítat obsah. Plát je ze 4 lichoběžníku a dolní podstavu (čtverec). Převést na metry čtvereční a spočítat váhu (trojčlenka)
S celkový je taky blbost - přece těleso nemá horní podstavu!
Nevím, jestli po vás učitel chce spočítat všechno, co koho může napadnout, ale mě to přijde jako dost velký nepochopení zadání.

Já jsem to od Vás vůbec nepochopila - prostě mi to nejde vypočítat. Díky za pochopení :)