Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, počítam přiklad a nevím si sním rady tak prosím o pomoc.
Znám vzorce : 

Dále Heronův vzorec
Podle kterého jsem vypočítal: 
![kopírovat do textarea $S=\sqrt[]{0,9}(0,9-0,5)(0,9-0,5)(0,9-0,8)=0,12m^{2}$](/mathtex/c3/c3c294fe8fea32ed93c16b2e6bb7244d.gif)
Dále musím také do trojůhelníku započítat tloušku 0,6mm,ale nevím jak.
Př: Jak dlouho bude trvat pozinkování ocelového plechu tvaru trojúhelníka o délkách
, je-li tlouška plechu 
Pozinkování bude probíhat proudem
, tloušťka vrstvy zinku má být
.
Jaká bude hmotnost plechu před pozinkováním a po pozinování?
Hustota oceli je
kg/m3, hustota zinku je
kg/m3 a elektrochemický ekvivalent zinku je
kg/C .
Zdravím,
V tomto vzorci
značí rozměry kvádru, který vznikne na obdélníkové základně o rozměrech a, b s výškou kvádru c. Tedy máš vzorec pro výpočet hmotnosti jako
. Ve Tvém případě však
- jsou rozměry trojúhelníku v základně hranolu o výšce, která se rovna tloušťce vrstvy. Jen si udělej pořádek ve výpočtu objemu vrstvy, jelikož tento hranol ještě není všechna hmota, co bude tvořit pozinkování.
Třeba si dát pozor, kam započteš tloušťku plechu a kam tloušťku vrstvy (nejlépe si to nakreslit). Podaří se pokračovat? Děkuji.
↑ jelena:
Chápu to tedy správně, že S mám počítat už s vrstvou ziňku. Tedy:

Tento výsledek je obou stran nebo jen jedné.
Ale stejně nevím jak pokračovat, na stranách trojuhélníkového kvádru vzniknou 3 obdelníky.
↑ dna40747:
děkuji, v tom se zamotáš, podle mého. Vrstva zinku netvoří "plochu", tedy nepočítáme obsah, ale prostorové těleso nad základnou - roste nahoru nad plechem (a dolu pod plech a do stran), tedy počítáme objem.
Představím si, že původní trojboký hranol (plech) se celý po pozinkování obalí zinkem a vznikne nový trojboký hranol. Jelikož předpokládám "stejnoměrné" obalení všemi směry, potom nový hranol a původní jsou si podobné s koeficientem podobnosti (poměr nové výšky hranolu "plech+2 vrstvy pozinkování" k původní výšce "plech")
. Tedy mohu spočítat nový objem hranolu, odečíst původní objem plechu a mám objem zinku, který se na původní plech dostal po pozinkování.
Je to tak srozumitelné? Spíš řešíme geometrii, než fyziku - je to vidět? Děkuji.
↑ dna40747:
děkuji, ale předně bych doporučovala všechno převést na SI a používat zápis ve tvaru "vědeckého zápisu čísel", jinak je to nepřehledné.
Oběm hranolu
Ano, toto je původní objem kousku plechu. Po pozinkování se zvětšuji všechny rozměry o cca dvojnásobek tloušťky vrstvy zinku - jelikož plech se pozinkován ze všech stran. Vzhledem k rozměrům plechu můžeme zanedbat pozinkování plechu po obvodu (tenkého pásku zinku, který by šel po boční straně plechu). Potom nárůst zinku je
. Dvojnásobek - jelikož bereme 2 nové hranoly ze zinku na jedné a na druhé stranách plechu. Podstavou těchto hranolů jsou původní trojúhelníky.
------------------------------------------------------------------------
EDIT: tato část není dobrá úvaha, neplatí:
Pokud nechceme zanedbat vrstvičku zinku po obvodu, potom vypočteme nový objem po pozinkování jako
. A tento výpočet bych osobně preferovala.
Koeficient podobnosti
jsem počítali z poměru tloušťky plechu před a po pozinkování (zde můžeme používat mm bez převodu, jelikož poměr je bez jednotek). Třetí mocnina ve vzorci plyne ze vztahu mezi objemy podobných těles, pokud známe poměr jejich lineárních rozměrů.
------konec nedobré úvahy-----
------------------------------------------------------------------------
Dokážeš spočítat oběma způsoby a porovnat, jak moc zinku jsme zanedbali při 1. výpočtu? Děkuji.
↑ dna40747:
pokud 0,072 je objem původního plechu, potom jsi asi nepřevedl jednotky: tloušťku plechu 0,6mm na metry. Ještě to, prosím, zkontroluj. Lepší je číselné výpočty provádět úplně na závěr, až po sestavení vzorce pro výpočet.
Po opravě bys měl mít objem pozinkovaného plechu, odečíst objem samotného plechu a dostaneš objem zinku, který se vyloučil během pozinkování.
↑ jelena: Já jsem udělal chybu hned na začátku
není
ale
atd..
Takže Oběm plechu bez pozinkování je 
Dále jsem se chtěl zeptat jestli ve vzorci
je použito S trojuhelníku který je už rozšířen o 0,4mm zinku(122205,3552mm2) nebo oběm čistého nerozšířeného trojůhelníku(120000mm2).
Já použil oběm rozšířeného: 
Přes druhý vzorec:
pokud jste myslel/a
jako S trojuhelníku rozšířeného o 0.4mm(122205,3552mm2)
tak to je: 
Výsledek je nějaký divný je o dvě řady větší než ten první.
↑ dna40747:
děkuji, ale:
a) v SI se používají metry a doporučovala jsem zápis ve tvaru
,
b) píšeme objem, ne oběm,
c) k problému:
bohužel - mám chybu v úvaze, že pozinkovaný plech je podobný původnímu plechu s koeficientem podobnosti 5/3. Potom by totiž každá strana "rostla" ve stejném poměru, což se samozřejmě nestane. To se omlouvám a tuto cestu opustíme.
Pokračujeme tak - vzhledem k tomu, že tloušťka zinku je zanedbatelná oproti rozměrům trojúhelníku (oproti a, b, c), můžeme počítat buď s rozměry původního trojúhelníku, nebo s rozměry stran prodloužených o 0,2mm.
Úplně přesně rozměry nového trojúhelníku jsou o něco menší a přesně bychom z geometrie spočítali, ale řekla bych, že tento přesný výpočet se nakonec ztratí v zaokrouhlování.
Potom objem zinku počítáme jako
Nerozšířený dává v krychlových metrech výsledek, rozšířený dává totéž.
Zbytek už asi nebude problém. Ještě se omlouvám za zmatení s podobnými objemy.
↑ dna40747:
není za co, ještě vidím, že další kolega od vás má stejné zadání, tak doplním mé upřesnění ke geometrii - jelikož předpokládáme, že zinek se nanáší jen na povrch plechu stejnoměrnou vrstvou, tak celkový objem zinku se bude skládat z hranolů nad trojúhelníky a z hranolů nad obdélníky bočních stran plechu.
Tedy chtělo by doplnit tento výpočet pro objem
, kde p jsem označila tloušťku plechu, po úpravě:
, výsledek to nijak významně neovlivňuje, ale řekla bych, že tento popis geometrie bude nejvhodnější.
Stránky: 1