Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Asi delam nekde chybu nebo to jde jinym zpusobem
-standartne 1 derivace polozim nulu a vyjadrím x a y
-dosadim do
a vypočítám
, ale tady mi to nevychází
Dále bych Vás chtel poprosit jak s tímto príkladem?
Zdravím,
v prvním zadání postupem, jak jsi začal, mi také nic moc pěkného nevyšlo (zkus ještě soustavu zadat do WA, jak to vypadá). Druhá možnost je z vyjádření 1. rovnice ještě vyjádřit
, dosadit do 2. "vyjádřené rovnice", tak vznikne jen rovnice s x a y a potom ze vzniklé rovnice vyjádřit x nebo y pro dosazení do g(x). Při vyjádření vychází kvadratické rovnice jak ve vztahu k x, tak i ve vztahu k y, tak uvidíš, jak se podaří dořešit.
Pro 2. úlohu - dle pravidel máš mít v samostatném tématu. Je to úloha pro hledání absolutních extrému na množině - třeba množinu zakreslit. Potom najít extrém samotné funkce, bez ohledu na omezení (zkontrolovat, zda do množiny patří. Pro každé omezení - pro vyšetření na hranicích je funkce "převoditelná" na funkci jedné proměnné. Tak vyšetřit. Zakončit vyšetřením v bodech průsečíku hranic. Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ samostatné téma viz pravidla. Děkuji.
↑ hans66:
děkuji, máme soustavu:

-----------------------
dosadíme z 1. do druhé:
(to jsem zvolila jedno z vyjádření
, musí být použito i druhé).
řešíme 
Výpočet souhlasí s extrémy, co nachází WA, ještě je třeba pokračovat s další větvi s dosazováním
(ale takový nepřehledný postup to i na pana Fiňka moc).
Zkusím ještě projít na papíru od začátku, zda by nebylo něco více použitelného.
↑ jelena:
děkuji za rady :)
tak snad jsem to spočítal dobře. Je možné že vyšli dvě absolutní maxima funkce? ve výsledcích má pan Finěk pouze abs max ![kopírovat do textarea $[\frac{-1+\sqrt{3}}{2}, \frac{1+\sqrt{3}}{2}]$](/mathtex/28/288be9805e97df540379800f2932c9bc.gif)
ještě bych Vás chtěl poprosit, jak mam dojit k tomuto vztahu?
pořádně v tom nevidím jak to mam rozložit. Děkuji

↑ hans66:
co tak zběžně procházím, tak se mi to zdá v pořádku. Jsou 2 body, kde nastává stejné maximum, nevím, proč není ve výsledku.
jsem upravila na
, potom vytknutí
. Mám dojem, že takové rozklady autor zadání používá s oblibou :-) Druhá možnost v tomto případě ještě hned na úvod přepsat kružnici (vazbu) do parametrické rovnice a dosadit do zadání funkce (ale nezkoušela jsem, zda je to rychlejší).
Stránky: 1