Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2014 21:13

Rapier
Reputace:   

elektrina, uzemnenie

ahoj

nerozumiem celkom ako funguje elektrina vzhladom na cloveka, uzemnenie a pod
pozeral som tuto stranku, ale neporozumel som tomu. by som to nejak laicky ak sa da

Code:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Uzemnenie

dam priklad. v krajine, cez polia idu (asi) vysokonapatove droty ktore su na stlpoch/stoziaroch....

ale videl som minule na poli bola ta konstruckia toho cela kovova. nieco ako eifelova veza, aby ste si to vedeli zhruba. nie plne, ale "poskladane" z tenkych zeleznych pasov do takej vezovej konstrukcie, ale vobec nie vysoke...

no a tak ma napadlo, ze ved to musi byt nebezpecne, ved ked na to clovek vylezie a dotkne sa toho vedenia, zabije sa nie ?

teda narazam na to ze je to kovove a je to v zemi
akoby to bolo keby to bol betonovy stlp

dakujem

#2 20. 05. 2014 21:39

creat
Škola: EF Žu - Kves
Reputace:   

Re: elektrina, uzemnenie

Ahoj.

Na stlpoch/stoziaroch su lana, ktore sa skladaju zo zvazkov drotov. Ked na to vylezies a priblizis sa na povedzme 50 cm od lana, tak nastane preskok a dostanes zasah prudom. Lana su spojene s ocelovou konstrukciou izolatormi, takze ked prides k ocelovemu stoziaru a dotknes sa ho, tak sa nic nestane. Betonove stlpy sa nepouzivaju pri tychto vedeniach, pretoze vystavba by si vyzadovala vela betonu. Ocelove profilove stoziare to zvladaju dobre.

Pes je na to, aby poslúchal a nie aby rozkazoval v chalupe.

#3 20. 05. 2014 22:04

Rapier
Reputace:   

a ked by niekto dostal ten zasah prudom, co sa stane
to normalne zabije cloveka ?

tam je velke napatie, ci prud... vobec neviem co je nebezpecne pri elektrine...

dik

#4 21. 05. 2014 22:20 — Editoval Raubbbyy (21. 05. 2014 22:54)

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

zalezi na odporu tvojho tela je rozdiel ked sa niecoho chytis s mokrimy alebo suchymi rukami cim vacsi odpor ma tvoje telo tym mensi prud donho pretecie

Zápatí