Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2014 17:53

m4tQ
Reputace:   

elektromagnetická indukcia

Ahojte,
mám homogénne stacionárne magnetické pole. V tomto poli mám vodič tvare slučky, kde normála na plochu slučky zviera s magnetickým poľom  nejaký uhol. Teraz začnem tou slučkou rotovať nejakou uhlovou rýchlosťou, tak aby sa ten uhol nemenil, čiže vlastne normála bude vytvárať taký lievik. Moja otázka znie, či sa bude indukovať nejaké napätie na tej slučky.
Ďakujem

#2 21. 05. 2014 19:25

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: elektromagnetická indukcia

Keďže sa uhol medzi vektorom magn. indukcie a normálou nemení, tak nie. Plynie to priamo z definície indukovaného napätia.

#3 21. 05. 2014 19:32

m4tQ
Reputace:   

Ďakujem za odpoveď.
Ale keď by som sa pozrel bližšie vidím, že elektróny sa pohybujú , tak sú v poli vychyľované, takže sa tam vytvára napätie ale nie pozdĺž slučky, ale v jej šírke. Je to tak?
Ďakujem

#4 21. 05. 2014 20:11 — Editoval Brzls (21. 05. 2014 20:12)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Čau

Právě kvůli tomu, že se ty elektrony v magnetickém poli hýbou, tak tam bude vznikat napětí.
Na každý vodivostní elektron bude působit magnetická síla. Tato magnetická síla má ve směru vodiče nenulovou složku (těžké na představení, ale s obrázkem by to mělo jít vidět), no a když mi na elektron působí nenulová síla ve směru vodiče, tak logicky dojde k vytvoření proudu.

Ne vždycky je možné se odvolávat na zákon indukce!

#5 22. 05. 2014 09:20

Ferdish
Zablokovaný

Brzls napsal(a):

Tato magnetická síla má ve směru vodiče nenulovou složku (těžké na představení, ale s obrázkem by to mělo jít vidět)

Mohol by si ten obrázok nakresliť? Nejako sa mi to nezdá, pri precesnom pohybe slučky tak ako ho opísal m4tQ mi vychádza, že ľubovoľný dĺžkový element slučky (a teda elektróny "obsiahnuté" v ňom) bude mať nenulovú zložku rýchlosti iba v smere rovnobežnom so smerom magn. poľa, a v tom prípade bude Lorentzova sila pôsobiaca na elektróny rovná nule.

#6 22. 05. 2014 13:58

Brzls
Veterán

↑ Ferdish:

Tak to je možné, že jeden z nás nepochopil zadání (ani bych se nedivil kdyby já)

Ber ten obrázek s rezervou, moc mi to kreslení nejde :)

Tak jak chápu zadání já, tak normála opisuje kužel, tedy jednotlivé elementy smyčky se pohybují po kružnicích (s různými poloměry) a navíc se pohybují kolmo na indukci. (střed smyčky nerotuje)

Třeba si ten pohyb každý představujem jinak, nebo si ho představuju špatně.

#7 22. 05. 2014 23:43

Ferdish
Zablokovaný

↑ Brzls:

Keď tak nad tým premýšľam, k indukcii nejakého napätia nakoniec dôjde. Z definície je indukované napätie určené časovou zmenou indukčného toku a ten sa môže meniť vďaka časovej zmene jednotkového nomálového vektora plochy slučky, ktorého veľkosť (resp. priemet do smeru poľa) sa v čase nemení vďaka nemennému uhlu, ale jeho orientácia (smer, ktorým ukazuje) už od času bude závisieť (podobne ako pri RP po kružnici - veľkosť obvodovej rýchlosti sa nemení, ale smer áno a vďaka tomu je možné definovať dostredivé zrýchlenie).

#8 23. 05. 2014 16:00

Brzls
Veterán

↑ Ferdish:

Což to je možný, mě jen osobně přijde názornější ukázat, že na elektrony bude působit nějaká síla a při dalších výpočtech vyjít z toho, samozřejmě záleží na příkladu, někdy je to dokonce i jednodušší.

Tak či tak oba postupy by měli vést ke stejnému výsledku.

Zápatí