Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám problém s příkladem. Zadání zní:
Předpokládám, že je to křivkový integrál 1. druhu a proto:
Když pak dosadím do vzorce křivkového integrálu 1. druhu, tak dostanu:
a tady jsem skončil a nevím jak dál. Zřejmě tam bude substituce za to co je pod odmocninou, ale nejsem schopný to vypočítat. Budu rád, když mi někdo pomůže.
U toho posledniho integralu si to rozdel na dva integraly takto:
.
Provede se substituce
. Proto bude
.
Tady si uz budes jste vedet rady, navic si musis doplnit meze. U prvniho to bude celkem jednoducha susbtituce a u druheho je moynosti vice. Tam to tak snadne nebude. Funguji treba Eulerovy substituce. Vysledek bude velice nehezky.
Uvedeny postup je pouze jeden z pravdepodobne vice moznych.
Záleží co se učíte. U nás třeba učíme ten druhý integrál počítat ostrogradského metodou , která funguje pro integrály 
Existují reálná čísla a, b, k taková, že
Zderivovanim mame
po vynasobeni odmocninou to prejde na rovnost mezi dvema polynomy a pokud ma plati pro vsechna x tak koeficienty u odpovidajicih si mocnin jsou stejne (podobne se to dela treba u rozkladu na parcialni zlomky)
A
asi mate jako vzorec.
Az ted jsem si vsiml ze jsem to mel psat spis v promenne
,ale snad to nikoho nesplete .....
Marianovi chybi pod tou odmocninou mocnina, ma tam byt
, ale to je jenom preklep.
A integral
se da udelat jednou substituci
nebo nejak podobne (napr
nebo
)
Díky za rady. Zeptal jsem se ještě přednášejícího na postup od tohoto integrálu:
mám použít substituci pro každý integrál zvláš? a to následující:
po dosazení tedy vyjde:
první integrál je už jednoduchý, po integraci vyjde (t^3)/3, dosadím meze a nějak to dopočítám, ale u druhého: 
prý existuje integrační vzorec a mám si ho vyhledat. Našel jsem jen řešení pomocí substituce a to:
po dosazení a úpravě to má být:
a dál si opět nevím rady. Takže bych vás poprosil o kontrolu, jestli je to správně a případně jak pokračovat v integraci 1/(cos^3 z).
2Joseph: u integralu
pouzij substituci
a pote ti vyjde
a to uz je easy, ne? :)
Ten integral s tim cosinusem na treti bych pocital takto (tusim, ze p. Marik to tu jiz nekde na foru u nejakeho jineho prikladu psal):
, sub
No a pak jedine rozklad na parcialni zlomky, coz se mi zda trochu vice namahave nez ta substituce s tim hyp. sinem :)
2Joseph: fakt ne? Its impossible. :) Nevadi, krapet to rozepisu.
Hyperbolicke fce se daji pekne prepsat pomoci exponenciel, konkretne takto

Dale pro hyp. siny a cosiny v kvadratu existuje vzorec (neco jako pro sinus a cosinus)
(vice vzorcu najdes zde).
Takze v nasem pripade delame substituci
a nyni kdyz dosadime + vzpomeneme si na predchozi vzorec, tak mame 
No a ted to lze resit bud per partes a nebo si ten hyp. cosinus muzes rozepsat pomoci tech exp. Kazdopadne by ti to melo vyjit