Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V dílně mají tři obráběcí stroje. První opracuje za dvě hodiny 300 součástek, druhý opracuje za tři hodiny 400 součástek a třetí za pět hodin 800 součástek. Za jak dlouho bude opracováno 13 300 součástek, budou-li nepřetržite pracovat všechny tři stroje současně? Výsledek by měl být 30
přemýšlela jsem o tom že bych sečetla hodiny a součástky a pak vydělila 13 300 celkem součástkami za 10 hodin, ale to asi nepůjde :D
↑ Keirri:
Dobrý den. Asi ne. Ale což zkusit spočítat, kolik udělá za hodinu 1. stroj, kolik 2. stroj, kolik 3. stroj,
kolik udělají za hodinu všechny stroje dohromady, ...
↑ Jj:
Jen taková poznámka k tomu - nevím, zda to chápu správně:
Ty úlohy o společné práci se mi zdají dvojí - jedna věc je společná práce na jedné věci (například napouštění jednoho bazénu, sekání jedné louky atd..) - pak se tam dá použít rovnice typu x/n + x/m = 1
Ale když je to úloha tohoto typu zde - jde sice o společnou práci, ale ne na jedné součástce. Takže se to počítá jak zmínil Jj nebo jestli tomu rozumím i pomocí harmonického průměru hodnot (Gymnázium str. 141 , příklad 4, kombinatorika atd.)
??
↑ maver:
Já jsem o těchto věcech přemýšlel možná tak před 50-lety, takže to nechám na Vás.
Zadání asi můžeme vnímat taky tak, že
- 1. stroj udělá 14300 součástek (= celá práce) za 95 h 20',
- 2. stroj .....
- 3. stroj .....
tak budeme zřejmě moci užít Vámi uvedený typ rovnice.