Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s následujícím příkladem:
V osudí je 200 losů, z nichž 10 vyhrává. Jaká je pravděpodobnost, že získáte alespoň jednu výhru, koupíte-li si 20 losů.
Chtěla bych vás především požádat o postup k příkladu.
Moc děkuji za ochotu.
↑ madla26:
Dobrý den. Aspoň jeden znamená 1, 2, 3, .... , 9 nebo 10. Zdá se, že lepší to bude přes
doplňkovou pravděpodobnost - spočítat P(žádný los z 20 koupených nevyhrává) a odečíst
ji od jedničky.
Řekl bych, že počet "dvacetic", v nichž není žádný vyhrávající los, se zřejmě bude rovnat
Zbytek už dáte.
Dobrý den,
takto jsem to právě počítala, ale ve výsledcích mají í jako počet žádných losů, které nevyhrají, jako počet výsledků je uvedeno
přičemž celé by to mělo být jako 1- (počet žádných losů/počet všech výsledků).
Nerozumím tomu, jak získali ty dvě kombinační čísla.
Počet všech možných výsledků je , protože v 10 losech z celkových 200 je výhra. Já koupím 20 losů, u kterých předpokládám, že žádná výhra není. Tudíž se mi počet losů, ve kterých je 10 vyhrávajících sníží na 180 a počet příznivých jevů je tak .
↑ gadgetka:, ↑ madla26:
Zdravím, já spíš "rozumím" postupu tady ↑ Jj:, tzn.
Ovšem podle postupu kolegyně ↑ gadgetka: to vyjde stejně
takže to bude zřejmě jedno.
Ještě pro doplnění: Řekl bych, že pravděpodobnost získání x vyhrávajících losů ve dvaceti
koupených bude mít hypergeometrické rozdělení (N = 200, m = 10, n = 20), takže