Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Snažím se přijít na řešení rekurentní rovnice , zadání vyžaduje použití iterační metody.
Můj postupu vede k , avšak správné řešení je .
Ještě poznámka k poslednímu řádku. Došel jsem k . Protože usoudil jsem, že největší z těchto čísel bude a ostatní členy jsem zanedbal.
Předem díky za radu.
Zdravím,
myslím, že je chyba v té druhé (a tím pádem i třetí) rovnosti. Mělo by být .
Jeden způsob řešení mě napadá, akorát si nejsem jistý, zda se pro něj dá použít označení „iterační metoda“. Jde o to, že napíšeme jako teleskopickou řadu . Diference vycházejí poměrně pěkně, protože závisejí jen na hodnotě a na tom, jaká je nejvyšší mocnina 7 dělící číslo a zda existují i jiní dělitelé čísla než 7.
↑ Rumburak:↑ vnpg:
Ahoj,
postup ↑ aGr: je dle mého názoru správně až na drobné nepřesnosti jako, že místo by tam mělo být , nebo rovnou psát místo . Každopádně platí , je také ok, geom. řada ok...vyšlo mi to prostě stejně, tedy . EDIT: Přehlédl jsem podstatnou věc, viz příspěvek níže.
Tím něříkám, že by se to nedalo řešit přehledněji nebo že by se to nedalo převést na klasickou diferenční rovnici (zavedením jiné vhodné posloupnosti).
EDIT: Nejsnáze asi zavedením , vyřešením () a vrácením se k původní proměnné , tj. .
↑ Bati:
Ahoj,
díky za upozornění, že . Z nějakého důvodu jsem předpokládal, že je to špatně, což ve skutečnosti není. Pořád ale v řešení od ↑ aGr: vidím problém v tom, že pro . Pokud někde nedělám chybu, tak mi vychází , takže bych tipoval, že záměna za není korektní.
Ve svém postupu jsem nejprve vypočítal diference. Pro splňující platí , jak plyne i z příspěvku od ↑ Rumburak:.
Nyní uvažujme případ , kde a jsou přirozená čísla jednoznačně určená podmínkou . Potom
,
odkud indukcí podle získáme
,
a v důsleku toho
,
kde je konstanta nezávisící na . Můžeme vzít např. .
Na základě mezivýsledků o diferencích, které jsme právě odvodili, platí
,
což napovídá tomu, že výsledek je . Je to jen hrubý postup, ale myslím, že by to mělo fungovat. Ještě by to chtělo několik důležitých věcí doplnit. Zejména je třeba ještě dokázat existenci konstanty takové, že pro všechna dostatečně velká .
Díky všem za příspěvky. Vidím nyní zásadní chybu v tom, že jsem nedělil 7 stejně jako jsem to dělal v argumentu. Také se mi líbí trik v postupu od ↑ Brano:, kde zahodil celé části i 7.
↑ Brano: Vím, že bych mohl použít Master Theorem, ale zadání vyžadovalo iterační metodu.
Zde tedy můj opravený postup, doufám si tvrdit, že správný:
Nyní se nejedná o přesné rovnosti (možná bych měl psát ), avšak pro zjištění asymtotické složitosti jsou tyhle změny v pořádku.
Předpokládejme, že t(0) = 1.
Protože můžu levou část zanedbat a výsledek je:
↑ aGr:
btw ak by si chcel to zahodenie konstanty zdovodnit nejak poriadne tak sa to da napr. takto
uvazujme kde je nejaka fixna konstanta, potom
a teda teda cize ak zvolime tak konstantny clen vypadne a potom vyjde a teda aj .
a len taka poznamocka - trochu viac na mieste je podla mna pisat ale da sa obhajit aj zmysluplnost tak pouzivaj to co ste mali na prednaske.
Stránky: 1