Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Struna, po níž se šíří vlny rychlostí 300 m·s-1, je na obou koncích uchycena v pevných svorkách. Strunu rozkmitáme
ladičkou o frekvenci 600 Hz. Vznikající stojatá vlna má amplitudu 2 mm a je tvořena čtyřmi půlvlnami. (a) Jaká je
vzdálenost mezi svorkami? (b) Určete nejnižší vlastní frekvenci struny.
Mohl by mi někdo pomoct, jak u tohodle příkladu můžu vypočítat nejnižší vlastní frekvenci struny? Nějak se na to nemůžu přijít. Jinak jsem vypočítal vzdalenost mezi svorkami L = 1m.
Zdravím,
tá vzdialenosť mi príde fajn, k tej najnižšej frekvencii by som povedal len toľko, že odpovedá najnižšiemu možnému kmitaniu. Pri frekvencii 600 Hz sú na strune "4 vlnky (vlnka=polvlna)" - odborne by som to nazval 4. harmonická alebo tak nejak, základná frekvencia je 1. harmonická... (názvoslovie sa môže líšiť)
Bohužiaľ, neviem, načo je zadaná tá amplitúda.
Tak pre frekvenciu
, periodu
a rychlost vlnenia
plati:
. Vieme teda vlnovu dlzku a
.
Tak intuitivne dava zmysel, ze na koncoch sa musi drzat furt nulova amplituda. Kazde 2 body s nulovou amplitudou su vzdialene na celociselny nasobok
(dokaz obrazkom sinusovky) takze pre tie 2 body na koncoch, vzdialene
, plati

z coho najnizsia frekvencia
, 150 Hz. Skratka: vydelim frekvenciu poctom viditelnych polvln :D
Stránky: 1