Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, prosim vas pomohl by mi nekdo s timto prikladem..
Udelala bych to takhle:
EX = 0*0,51 + 1*0,35 + 2*0,10 + 3*0,04
EX^2 = 0^2*0,51 + 1^2*0,35 + 2^2*0,10 + 3^2*0,04
VAR X = EX^2 - (EX)^2
o = var x^1/2
nevim jestli jsem to udelala spravne a dale jak v zadani na a) 718 golů, b) 742 golů ?
prosim pomoc :(
↑ jurdastyle:
Dobrý den. Řekl bych, že Vaše výpočty jsou zcela správné.
S výpočtem počtu dalších zápasů si nejsem jistý. Možná vyjít z toho že počet zápasů dosud by měl být 696/Ex a odhadnout počet nátných zápasů z průměrného počtu gólů na zápas ( (718-696)/Ex, (742-696)/Ex ).
Ale bylo by lepší, kdyby se k tomu ještě někdo vyjádřil.
↑ Jj:
dekuji ted uz jenom pockat aby nam nekdo potvrdil teorii :)
↑ jurdastyle: ↑ Jj:
Dobrý den,
myslím, že je správně, co tu bylo napsáno - výpočty od jurdastyle i aproximace od Jj.
Řekl bych, že úloha by se dala formálně zapsat následujícím způsobem:
Uvažujme náhodné proměnné , kde je počet gólů J. Jágra v nejbližším zápase, je počet gólů J. Jágra v druhém nejbližším zápase atd. Potom můžeme předpokládat, že náhodné proměnné jsou vzájemně nezávislé a mají stejné rozdělení jako náhodná proměnná v zadání úlohy.
Dále definujeme pro každé náhodnou proměnnou předpisem . Takže je pořadí zápasu, ve kterém J. Jágr vstřelí svůj tý gól, přičemž góly i zápasy počítáme od nuly počínaje přítomností. Chceme spočítat a .
Nyní by to chtělo najít vzorec pro . To se mi bohužel nepodařilo, ale s použitím rovnosti lze odvodit vztah
(1) ,
který platí pro všechna . Pokud navíc položíme , tak lze dokázat, že (1) platí pro všechna .
Dál se mi to zjednodušit nepodařilo.
Ale např. s pomocí tabulky v Excelu můžeme použít vztah (1) k výpočtu pro prvních několik tisíc hodnot . Vychází pak mimo jiné a .
S použitím aproximace, kterou navrhuje Jj, vychází a , takže výsledky se shodují po zaokrouhlení na celá čísla.
Je možné, že existuje nějaký elegantní způsob, jak najít vzorec pro . Ale bohužel nemám tušení, jak jej odvodit.