Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdarvím mám tabulku hodů chlapců a dívek viz obrázek.
příklad a mám spočítaný, ale absolutně nevím jak jít na příklad b a c
u b) není mi jasné jestli mám údaje chlapcy a dívek od sebe odečíst a z těchto čísel udělat bodový odhad podle střední hodnoty?
u c) nevím čeho se chytnout
Děkuju za rady
↑ OndrasV:
u b) udělám podle vzorce
kde prvně spočítám chlapce a potom dívky? a nebo čitatel bude vypadat
?
u c) co znamená
?

b) ne, směrodatnou odchylku nepotřebuješ! Odhaduješ rozdíl průměrné délky chlapců a průměrné délky dívek.
Jak odhadneš průměrnou délku hodu chlapců? To přece víš, tak odhadni průměrné délky u chlapců a dívek a vypočti rozdíl, to je ten bodový odhad.
Protože počítáš bodový odhad, tak nepotřebuješ nic pro výpočet intervalu spolehlivosti.
c)
(pardon za překlep) je odhad průměrné délky hodu u dívek.
↑ OndrasV:
u b) takže spočítám
a
a odečtu od sebe
a to je ono tedy?
u c) mohl bys to prosím trochu rozvést ? zatím se moc nechytám :( díky

b) ano.
c) abys spočítal pst., že dívka přehodí 20 m (to je to x), potřebuješ dva paremetry normálního rozdělení, rozptyl máš, střední hodnotu neznáš, tak si ji odhadneš. Pak spočítáš příslušnou pravděpodobnost.
↑ OndrasV:
u c) střední hodnotu přece můžu spočítat?

↑ Dopikasan: c) Ano, střední hodnota je třeba spočítat, tj. odhadnout. To jsem se snažil sdělit, asi jsem se vyjadřoval nejasně. Pak by to mělo vyjít.
↑ OndrasV:
btw v zadání je 17 a ne 20m
jde to přes vzorec
17,62 je střední hodnota dívek a 17 je hranice kterou nesmí přehodit a vyjde tedy 61,3% že dívky přehodí 17metrovou hranici?

↑ Dopikasan: Přes tento vzorec to opravdu nejde, umíš dosazovat do distr. fce normálního rozdělení? když
,
a
?

↑ Dopikasan: Moje poslední rada - zkus to nastudovat tady: http://e-learning.tul.cz/cgi-bin/elearn … ozka_vstup
↑ OndrasV:
v tabulce distribuční funkce rozdělení N(0,1) jsem si našel že to má hodnotu 
a pravděpodobnost tedy je
takže
?
je to možné takhle? Díky

↑ Dopikasan: Ano, tak by to mělo být, ale pst. bych v procentech nevyjadřoval.