Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 06. 2014 18:52

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

magneticka indukce

Nekonecne dlouhym, prımym valcovym vodicem s polomerem R = 8 mm proteka proud
I = 0.5 A tak, ze velikost proudove hustoty J je prımo umerna vzdalenosti r od osy
vodice, J = αr, kde α je vhodna konstanta. Uzitım Amperova zakona naleznete prubeh
magneticke indukce vne i uvnitr vodice.
neviem jak nato mozete dat nejake rady ?

#2 10. 06. 2014 21:14 — Editoval darkorbit (10. 06. 2014 21:15)

darkorbit
Škola: MFF CUNI
Pozice: 1. roč. Bc štúdia
Reputace:   

Re: magneticka indukce

↑ Raubbbyy:

Ampérov zákon: http://sk.wikipedia.org/wiki/Amp%C3%A9rov_z%C3%A1kon

Najskôr zistím, aký prúd prechádza prierezom vodiča s polomerom "r" (so stredom v strede vodiča):
$I(r)=\int_{0}^{r}j(r)dS=\int_{0}^{r}ar2\pi rdr=2\pi a\int_{0}^{r}r^{2}dr=\frac{2}{3}\pi ar^{3}$
Pretože viem, že "I(R)=I_0", mám pre konštantu "a":
$I_{0}=\frac{2}{3}\pi aR^{3}$------------------$a=\frac{2}{3\pi }I_{0}\frac{1}{R^{3}}$
Po dosadení mám pre priebeh prúdu:
$I(r)=\frac{r^{3}}{R^{3}}I_{0}$

Teraz k samotnému zákonu - indukcia vo vnútri vodiča. Pretože je situácia symetrická, pozdĺž kružnice so stredom v strede vodiča bude konštantná mag. indukcia. Vyjmem ju pred integrál z odkazu a mám:
$B(r)2\pi r=\mu _{0}I(r)$
$B(r)=\frac{\mu _{0}}{2\pi }\frac{r^{2}}{R^{3}}I_{0}$----------------- pre $r\le R$

Indukcia von z vodiča - úplne rovnaké úvahy, len prúd "I(r)" už je konštantný a rovný "I_0":
$B(x)2\pi x=\mu _{0}I_{0}$
$B(x)=\frac{\mu _{0}}{2\pi }\frac{I_{0}}{x}$ ---------------- pre $x\ge R$

Podľa zadania je:
$I_{0}=0,5A$
$R=8mm$

Dúfam, že sa nemýlim, ale vzťahy sú kompatibilné pre "x=R", teda by to mohlo byť ok.

Zápatí