Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pozdravujem,
V tomto vlakne by som chcel dat do popredia rozne metody (ilustrovane cviceniamy) na uzitocne na studium temy uvedenej v titule.
Zda sa to uzitocne, lebo taketo otazky sa objavuju casto na tomto fore.
I ked povodne som neplanoval pripomenut vsetki definicie tykajuce sa tejto temy. Som sa rozhodol to urobit, z didaktickych dovodov, aby citatel nemusel vela hladat v jeho poznamkach z prednasiek.
Na definiciu Riemann-oveho integralu sa pouziva uzavrety ohraniceny interval [a,b] a jedna funkcia f definovana na intervale [a,b].
To znamena, ze zapis
ma et zmysel Pre urcite funkcie ( ako napr. spojite funkcie, spojite po castiach, monototonne ) definovane na uzavretom, ohranicenom intervale [a,b].
Funkcie pre ktore symbol
ma zmysel sa volaju Riemann-itegrovatelne funkcie.
Ciel tohto vlakna je rozsirit pojem predosleho integralu, v urcitych pripadoch na funkcie, ktore su definovane na intervaloch ktore su nie si zatvorene ohranicene.
Presnejsie na intervaloch typu:
Ohranicene intervaly, otvorene alebo polo-otvorene:
( a, b realne a<b)
Neohranicene intervaly:
(a, b realne).
Na pokracovanie
V tomto vlakne pokial to inac neupresnime pojde
Ciel tychto poznamok
Na tejto strane predpokladam, ze vsetky funkcie za symbolom integracie su spojite na kazdom uzavretom limitovanom intervale ktoreho hranice su medzi medzamy symbolu integracie.
Predpokladam, ze pojem nevlastnych integralov je kazdemu jasny.
Prve priklady cviceni,( ohranicene funkcie na neohranicenom intervale, kde vieme urcit neurcite integraly )
Cvicenie 1:
Urcite ci ide o konvergentny alebo divergentny integral.
a) najprv mame ![kopírovat do textarea $I(x)=\int_{1}^x \frac{dt}t= [\ln t]_1^x= \ln x$](/mathtex/90/900caa6ddb9e481468b1e8e2b17f0eb4.gif)
b) 
c) toto znamena ze dany integral diverguje
Podobne cvicenia
Cvicenie 2:
Cvicenie3:
Na tejto strane predpokladam, ze vsetky funkcie za symbolom integracie su spojite na kazdom uzavretom limitovanom intervale ktoreho hranice su medzi medzamy symbolu integracie.
Toto Riemann-ove kriterium treba vediet:
Nech
, potom
konverguje len a len ked 
( dokaz je v kazdej prednaske na tuto temu )
Dalsie priklady cviceni,( ohranicene funkcie na neohranicenom intervale, kde vieme urcit neurcite integraly )
Tu vyuzijeme :
metodu PP
Cvicenie 4
Vysetrite konvergenciu 
a)vypocitajme PP

![kopírovat do textarea $[- \frac {\ln t}t ]_1^x -\int_{1}^{x}\frac 1{t^2}dt=- \frac {1+\ln x}{x}+1$](/mathtex/d6/d693454b6b0efabedce871e98ff2fc9e.gif)
b) to nam da 
c)to nam ukazuje, ze
je konvergentny a na viac 
Dalsie cvicenie ( substitucia premennej)
Cvicenie 5:
Vysetrite konvergenciu 
Teraz pridam zakladne metody pre kladne funkcie ( ohranicene funkcie na neohranicenom intervale).
Tu je nevyhnutne vediet porovnajuce kriterium.
Nech f,g su dve pozitivne funkcie na
, take ze
.
Potom,
ak
konverguje, tak aj
konverguje;
ak
diverguje, tak aj
diverguje.
Cvicenie 5.
Vysetrite konvergenciu
.
Vieme, ze pre kladne funkcie f, g , definovane na
:
,
plati
.
Akoze
diverguje ( cf. Riemannien-ove kriterium), tak aj
diverguje.
Kriterium ekvivalentnosti.
Ak f, g su kladne a
( co znamena, ze
),
tak
,
bud sucacne konverguju, alebo sucasne diverguju.
Stránky: 1