Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, prosímvás, jak se dá vypočítat příklad myš o hmotnosti 30g se rozběhla a doskočila 10cm daleko, přičemž horizontální složka vektoru její rychlosti činila 0,5 m/s. do jaké výšky nad podložkou přitom musela vyskočit, zanedbáme-li odpor vzduchu?
chtěla jsem to počítat jako šikmý vrh vzhůru, nicméně nemám úhel a myš (čistě teoreticky) může mít výškařské sklony a skočit půl metru vysoko...
Ahoj ↑ klokie: No, můj postup by vypadal takhle:
Berme to jako šikmý vrh. Dráhu takového vrhu můžeme vyjádřit jako:
Čas t můžeme také vyjádřit za pomoci vertikální složky rychlosti, je jasné, že myš „poleti“ dvojnásobek času, který ji zabere výstup do maximální výšky:
Což můžeme dosadit do vztahu výše:
A pak se jen vyjádří
a vezmě v potaz, že výška:
Po dosazení:
Vyskočila tedy do výšky asi 20 cm...
Takhle bych nějak postupoval..., jestli to vyhovuje?...
↑ runcorne:
no já tak právě taky postupovala, ale výsledek je 5, ne 20. :(
Možná by to šlo nějak takhle...:
Vzdálenost je 0,1 m a rychlost 0,5 m ve vzduchu se tedy musíme udržet 0,2 s.
Pro y složku rychlosti platí:
V okamžiku dopadu musí být y=0, takže
Vyjádříme, výslednou dráhu d a čas t:

Což je soustava rovnic o dvou neznámých..., vyjádřením jedné neznámé vyjde, že:

Dosazením do vztahu pro y mi vychází:
Což už je prakticky 5 cm :-) Ale nejsem si tak úplně jist...
↑ runcorne:
Dobrý večer, nepřepočítával jsem to, ale řekl bych, že základní myšlenka je naprosto správná.
Teď jsem na to ještě koukl - jde to zjednodušit, není nutno řešit úhel šikmého vrhu - jen spočítat do jaké
výšky (při kolmém výskoku) musí myš vyskočit, aby jí to trvalo ty 0.2 sekundy, během nichž horizontálně
uletí 10 cm.
Edit: Ještě doplním. Výška bude stejná, jako hloubka volného pádu trvajícího 0.1 s (0.1 s nahoru, stejně dolů).
To zn.