Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, par podobnych tem som tu nasiel, ale predsalen som v trochu inej situaci a nenasiel som konkretnu odpoved. Dufam, ze som sa trafil do spravnej sekcie.
Chcel by som sa spytat na vase skusenosti s nasledujucimi skolami a teda danymi odbormi vyucovanymi na tychto skolach:
-financna matematika v Prahe na MFF UK
-financna a poistna matematika v Brne na Masarykovej Univerzite
-ekonomicka a financna matematika na matfyze UK v Bratislave
-Ekonomie a Finance na IES FSV UK v Prahe
-odbor Finance na Fakulte financni a ucetnictvi na VSE v Prahe
Na tieto skoly som prijaty a rozhodujem sa, na ktoru z nich pojdem. Zatial je pre mna prioritou matfyz v Prahe a Bratislave, rozhodujem sa hlavne medzi nimi, kedze som z Bratislavy, ale takisto zvazujem aj ostatne moznosti. Niekde som sa tu na fore docital, ze uroven financnej matiky na prazskom matfyze klesla a ze je problematicke pokracovanie na magisterske studium, tak by som sa chcel spytat, co "problematicke" znamena. Taktiez, udajne je to v Prahe na matfyze viacej zamerane na poistnu, ako na financnu matematiku, co by som videl ako potencionalny problem, ale nie velky. Avsak Karlova Univerzita ma vo svete urcite lepsie meno a ohlas, narozdiel od Univezity Komenskeho v Bratislave.
Matfyz v Bratislave a teda aj odbor ekonomicka a financna matematika je udajne na dobrej urovni, to mam potvrdene od znamych, co tam studovali a pokracuju s PhD. v zahranici. No udajne tam na studentov kladu prilis velke naroky, tak sa trochu obavam toho, aby to studium bolo zvladnutelne.
Dalsia vec, dal by som prednost takemu odboru, kde sa studium netoci len okolo cistej matiky, s ktorou samozrejme ratam, ale aby to nebolo len o nej, ale zameriavalo sa to aj na konkretnu aplikaciu danych poznatkov vo financnictve. Pozeral som si studijne plany na MFF UK v Prahe a tam prvy rocnik vyzera, ze sa zameriava takmer len na matematiku a programovanie, ale predpokladam, ze sa to v dalsich rocnikoch zmeni.
Aj kvoli tomuto zvazujem aj dalsie varianty, ako Finance a Ekonomie na IES FSV UK, alebo odbor Finance na VSE, kde predpokladam to studium nie je take narocne a nie je zamerane cisto len na matematiku, avsak myslim si, opravte ma ak sa mylim, v pripade ze clovek vystuduje financnu matematiku, ma viacej poznatkov vo financnictve a takisto viacej prilezitosti na uplatnenie, ako absolvent VSE. Hoci, videl som statistiky, kde maju udajne absolventi VSE najvyssie platy...
Zaujala ma aj moznost pokracovat v magisterskom studiu napriklad na Univerzite vo Viedni - Quantitative Economics, Management and Finance. A aj preto som toho nazoru, ze z tohto hladiska by bol mozno lepsi prazsky Matfyz, kvoli lepsim kontaktom so zahranicnymi Univerzitami a podobne.
Ktoru skoly by ste uprednostili? Viem, ze si hlavne musim priority urcit sam, ale pravdepodobne toho o tych skolach viete viacej, ako ja.
Za odpoved dakujem, budem velmi vdacny za kazdu radu.
Doporučil bych MFF UK v Praze, a to kvůli přístupu vyučujících a možnostem uplatnění.
Problematičnost pokračování v navazujícím magisterském studiu může podle mě spočívat v povinné přijímací zkoušce na obor Finanční a pojistná matematika. Bez přijímací zkoušky je možno pokračovat na všech ostatních oborech, z nichž nejbližší je Pravděpodobnost, matematická statistika a ekonometrie.
jsou lidi(moc jich asi nebude), co zvolili variantu neco mezi resp. mff+ies. Matematika na IESu, ktera tam zabere nejvic casu, jde myslim uznat z MFF, zbytek se da zvladat(nevim, jak dobre zvladas stres a time management, coz jsou o zkouskovem docela dulezite veci)
Auditor: Pristup vyucujucich je takisto dobry? Pretoze niekde som sa tu tiez docital, ze ti vyucujuci uz niesu zrovna prijemny a podobne, ale tak predpokladam, ze tam studujes, takze to dobre poznas.
Kvoli comu sa robia prijmacie skusky na nadvazujuc magisterske studium? Predpokladam ale, ze tieto skusky by nemali byt velkou prekazkou, ked clovek akurat dokonci bakalarske studium.
Cryogenic: Mam tomu teda tak rozumiet, ze je varianta, kde mozes studovat naraz na matfyze Financnu matematiku a zaroven na IES Ekonomiu? Takto na prvy pohlad mi to pride ako nezvladnutelne, kedze uz samotne studium financnej matematiky je velmi narocne...ale ked hovoris, ze takto navzajom uznavaju skusky, tak mozno sa to da. Asi som neni jediny, ale vacsinou si vsetko nechavam na poslednu chvilu...kazdopadne, to musim na vysokej skole jednoznacne zmenit, lebo to nedopadne dobre :D
↑ Richard: já bych jenom podotknul, že pokud chceš na MFF studovat magisterskej obor finanční a pojistná matematika, tak bys měl na bakaláři absolvovat obecnou matematiku, nikoliv finanční
↑ Richard:
Přístup vyučujících považuji za velmi dobrý. Nicméně nemám srovnání, zda došlo v posledních letech k nějakému posunu.
Přijímací zkouška se dělá povinně jen na finanční a pojistnou matematiku a důvodem je podle mě velký zájem o tento obor. Počet přijímaných studentů je omezen, zatímco na ostatní matematické obory jsou přijati všichni, kdo splní podmínky.
Richard napsal(a):
Cryogenic: Mam tomu teda tak rozumiet, ze je varianta, kde mozes studovat naraz na matfyze Financnu matematiku a zaroven na IES Ekonomiu? Takto na prvy pohlad mi to pride ako nezvladnutelne, kedze uz samotne studium financnej matematiky je velmi narocne...ale ked hovoris, ze takto navzajom uznavaju skusky, tak mozno sa to da. Asi som neni jediny, ale vacsinou si vsetko nechavam na poslednu chvilu...kazdopadne, to musim na vysokej skole jednoznacne zmenit, lebo to nedopadne dobre :D
no varianta, to je na tobe jak to budes zvladat, ja spis teda mel na mysli v kombinaci s obecnou matematikou.
↑ Stýv:
Mal by som absolvovat obecnu matematiku, alebo musel? Pretoze v pripade, ze by som ho musel absolvovat, tak mi pride takyto postup uplne nelogicky...Aby clovek mohol pokracovat v magisterskom studiu Financnej matematiky, musi absolvovat bakalarsky obor Obecna matematika a nie Financna matematika?
Zrejme to tak funguje, ako hovorite, ale nemozem si pomoct, znie to uplne zvlastne...
Ale tak predpokladam, ze ako hovori ↑ auditor:, tak v pripade ze spravim prijmaciu skusku na magistersky obor Financna matematika, tak ma tam prijmu bez ohladu na to, co som predtym studoval, alebo sa mylim?
↑ Richard: takže podle tebe je lepší jít na Bc. finanční matematiku z ekonomky (SŠ) než z všeobecnýho gymplu?
↑ Richard:
Požadavky na uchazeče nav. mgr. finanční a pojistné matematiky: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~garant/uch/fpm.shtml
Podmínky postupu z bc. finanční matematiky: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~kpms/?vy … lang=#doma
↑ Stýv:
Nie, tak som to nemyslel, ale predsa musis uznat, ze je zvykom, aby po vystudovani daneho oboru bol student pripraveny na rovnake navazujuce magisterske studium...to ze je rovnaky sudim sice len podla nazvu, ale pokial ja viem, tak toto je predsa bezna prax. Preto som z toho aj trochu prekvapeny. Zas na druhej strane s tym mozno len nemam skusenosti, kedze som len skoncil gymnazium..
Ale podla tvojej uvahy to teda znamena, ze ta bakalarska financna matematika za vela nestoji?
↑ auditor:
Dakujem :) je to tam pekne rozpisane, takze som tomu uz pochopil.
↑ Stýv:
Kedze si prirovnal financnu matiku ku obycajnej ekonomickej strednej skole a obecnu matiku ku gymnaziu, tak mi z toho vyplyva, ze neodporucujes ist na financnu matiku na karlovej?
Pytam sa preto, lebo momentalne nenachadzam vela dovodov ist do Prahy, ked ma tam caka studium, ktore ma nepripravi uplne na magisterske studium, navyse je tam viacej poistnej matematiky a teda ked som z Bratislavy, tak je s tym spojenych vela dalsich zalezitosti ako byvanie a podobne, ale tak tie su menej podstatne...Jedine co ma momentalne presviedca je to, ze je to Karlova Univerzita s lepsim ohlasom a menom vo svete, nezostal by som na Slovensku, avsak ci to studium bude stat za to...
↑ auditor:
Ty si priamo tam studoval financni matematiku? Ako si pokracoval po bakalarskom studiu?
↑ Richard:
Nastupuji od října na obecnou matematiku. O finanční matematice jsem neuvažoval.
Podle mě je z oborů, které uvádíš v prvním příspěvku, finanční matematika na MFF UK nejlepší, pokud tě zajímá více matematika než finance. Je pravda, že postup na navazující magisterskou finanční matematiku je z bakalářské finanční matematiky poněkud ztížený, nicméně je stále dostupný.
A v pripade, ze neuprednostnujem matematiku, ale zaujimaju ma obe na priblizne rovnakej urovni?
Nechcem, aby to studium bolo pre mna len o matike, hoci samozrejme viem, ze matiky bude velmi vela, ale nechcem sa venovat len matematike.
Na prvních třech školách převažuje matematika, na čtvrté a páté převažují finance s tím, že na čtvrté je matematiky více.
Podle mě studium finanční matematiky na MFF UK v Praze není jen o matematice, viz. studijní plán na příští školní rok (od s. 20): http://www.karlin.mff.cuni.cz/~garant/d … a_1415.pdf
Z finančních předmětů obsahuje prvního dvouletí předměty Účetnictví, Úvod do financí, Finanční management a Ekonomie. Ve třetím ročníku je z financí většina povinných předmětů.
↑ auditor:
predpokladam, ze 4. skolou myslis IES. Nerikam, ze tam prevazuje matika, ale s tema financemi to pravda neni. Slovo finance se sice vyskytuje v nazvu oboru, ale predmetu tykajicich financi je minimum.
Som v podobnej situácií ako ty. Ja vyberám ale len medzi obecnou matematikou na MFF UK a manažérskou mat. na FMFI UK. Taktiež by som rada študovala aplikovanú mat., za to má bod BA avšak sa nedá porovnať úroveň a možnosti s Karlovkou. Čítala som rôzne vyjadrenia absolventov MFF UK a dá sa povedať, že sa zhodli v tom,že ekonomkika sa naučiť dá, ale myslieť ťa naučia iba na MFF. Čo sa týka Finančnej mat. na MFF UK rozprávala som sa na DOD aj s pár študentami dokonca tam máme aj známeho, kt. je profesor a učí tam Ekonometriu a bolo mi povedané, že Finančná matematika je skôr pre tých, kt. "rýchlo potrebujú" titul a ísť hneď do praxe. Kedže spočiatku som mala aj ja záujem o tento odbor. Bolo mi povedané, že je lepšie ísť najprv na obecnú matematiku, tak ako to tu už bolo spomínané. A prijímacie skúšky na magisterské štúdium sa robia kvôli veľkému záujmu a aj preto,že finančná matematika na Magisterský odbor priamo nenadväzuje. http://www.studuj-matfyz.cz/matematika/vzdelani/ odporúčam preštudovať :) Tak dúfam,že sa obaja rozhodneme správne a možno sa aj stretneme na jeseň :)
↑ Janula88:
Urcite sa zhodneme na tom, ze moznosti na Karlovke a meno tejto univerzity je lepsie, ako v Bratislave, ale co som ja pocul, tak EFM v Bratislave je na velmi dobrej urovni a udajne to tam je asi najlepsi obor. Takze si myslim, ze je to urcite porovnatelne s Karlovkou. Karlova ma mozno dokonca nevyhodu v tom, ze udajne je tam viacej statistiky a poistnej matiky. Studium v Bratislave moze byt mozno aj na vyssej urovni.
Odradza ma to, ze Financna matika na Karlovej je, ako ste tu uz mnohi napisali, o tom ziskat titul a ist co najrychlejsie do praxe. Zaujimalo by ma, ake uplatnenie ma absolvent bakalara. Ale kedze by som aj tak chcel pokracovat v magisterskom studiu niekde inde v anglictine, tak mozno by to bola vyhodna kombinacia, neviem...
Ale ako to tu tak citam, vsetci idete najprv na Obecnu matiku, cize sa mi asi zrejme neoplati ist na tu financnu na Karlovu..
Dufam aj ja, ze sa rozhodneme spravne :) ale tak mame este do konca augusta cas...
Este by som sa spytal, je tu niekto, kto ma skusenosti aj s Financnou matikou v Brne? Len zo zaujimavosti, pravdepodobne ju vyradim, lebo tam uz je zapis buduci pondelok, ale aj tak...