Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2014 18:15

MaXtreeM
Zelenáč
Škola: FIT VUTBR
Pozice: student
Reputace:   

Řešení posloupnosti bez zadaného prvního členu

Zdravím vespolek,

mám doma menší spor, v němž jde o spíše o princip než řešení konkrétního příkladu. Řešíme od známých příklady, myslím že nějaké přijímačky, a jeden z příkladů je vyřešit 3. člen posloupnosti a její limitu. Posloupnost je úplně jednoduchá $\frac{3n}{n+3}$ , a jsou tam na výběr i asi 4 odpovědi. Na limitě jsme se shodli, ale moje opozice tvrdí, že třetí člen vypočítáme tak, že dosadíme za N trojku, protože prostě počítáme 3. člen. Já na druhou stranu tvrdím, že jelikož nevíme jestli posloupnost začíná od 0 nebo 1 nebo od ... tak nemůžeme jen tak vyřešit 3. člen prostým dosazením trojky. Ve výsledcích je každý výsledek limity jiný takže je jen jedno správné řešení.

Možná kdyby po mně chtěli výsledek 3. členu bez možností výsledků ze kterých se vybírá, taky bych to počítal stejně. Ale jak už jsem psal, jde mi o princip. Není zadáno jaká je to posloupnost, prostě jen "mějme posloupnost ... , řešte 3. člen a limitu" takže je možná dobrý argument opozice, že jde o obecný tvar a řešit to tak můžeme (a ve výsledku to tak i vyjde).

Díky všem za názory.

#2 17. 06. 2014 18:17 — Editoval hroch2 (17. 06. 2014 18:18)

hroch2
Reputace:   

Re: Řešení posloupnosti bez zadaného prvního členu

↑ MaXtreeM:

Myslím, že D(f) pre postupnosti je N.

(Teda 0 tam nepatrí.)

Zápatí