Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
byl by někdo tak hodný a pomohl mi, potřeboval bych vypočítat svorková napětí, viz screen https://www.dropbox.com/s/nk1wsnqvrfxje … .11.15.png bohužel nevím jak na to, nemohl by mi někdo vysvětlit jak dojít k výsledkům, které tam jsou napsány? Děkuji
↑ MATUTOicek:
a v čem je problém?
Máš 
dosadíš a vypočítáš 
a pak
a obdobně pro 
↑ zdenek1:
Super, díky moc, nevěděl jsem jak na to....díky
Ještě bych se chtěl zeptat, je to teda k jinému tématu, ale oboje musím spočítat, mám určit matici metodou smyčkových proudů, mám to na screenu https://www.dropbox.com/s/la5vfhnq6gx01 … .39.25.png vytvořil jsem 2 kirchofuv zákon, chtěl jsem se zeptat jestli to je tak správně a jak z něj vytvořit matici? Hledám všude na internetu, ale nemůžu nic najít....moc děkuji
↑ MATUTOicek:
Zdravím,
pokud dubluješ toto téma (obrázek již není aktivní, ale nové řešení je dost podobné), tak předně viz pravidla (i včetně ukončení témat, co jsi založil).
Potom v zápisu máš RI+UI (s dolními indexy), součin UI však má jiný smysl, než RI (jaký?) - tedy již rovnice pro jednotlivé smyčky nejsou v pořádku. Chce to opravit. Ohledně "přepisu rovnic do matic" - viz dublované téma (ovšem podstatné je, že máš soustavu lineárních rovnic a tuto můžeš řešit každou metodou pro řešení soustav - které metody ovládáš?).
Hledám všude na internetu, ale nemůžu nic najít
na slova "metoda smyčkových proudů" např. byl hned 2. odkaz takový (vč. přepisů do matic). Ale pokud řešíš úlohu, tak máš materiály vašeho ústavu - jsou k náhledu? Děkuji.
Zdravím,
Mě se to podařilo vyřešit až do tokovéhle podoby, potřeboval bych aby mi někdo potvrdil, jestli jsem na správné cestě
http://i.imgur.com/7weGlvq.jpg
3. by mohla být dobře, ale u 4. si nejsem vůbec jistý tou rovnicí, matici bych si už vyřešil sám :)
Děkuji za odpověď.
↑ MATUTOicek:↑ TommyAnders:
Zdravím,
pokud to jsou stejné úlohy, jak má kolega ↑ MATUTOicek:, který teď nemá nic, tak 3. úlohu jsem nekontrolovala, jelikož píšeš, že dobře.
4. úloha - je v tom dost zmatek. Pokud používáš R pro označení odporu, potom co je u Tebe součin RU? Pravděpodobně jsi chtěl používat vodivost G (přepočet R na G máte v materiálech k metodě uzlových napětí - tak?). V každém případě v rovnicích nemáš dobře rozměrnost, sčítáš/odečítáš RU, U, I.
Řešení se bude velmi obtížně kontrolovat, pokud nevyznačíš pořádně jednotlivé smyčky, uzly a referenční uzly. Každý si to může zvolit jinak a musí se domýšlet. Jak jsem psala kolegovi, pokud se mi podaří kontrolovat, tak později a hlavně po dobrém přeznačení a po opravách, co provedete.
Pokud je to jiná úloha, tak jsi si měl založit vlastní téma viz pravidla (ale řekla bych, že je stejná). Tak zdar v opravách.