Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 06. 2014 23:09

Hynda1
Reputace:   

Rotace kolem bodu

Ahoj zdravím všechny fyzikální nadšence, snad se vám nebude zdát můj dotaz hloupý, ale proč vlastně těleso ve umístěné ve volném prostoru rotuje kolem těžiště popřípadně hmotného středu. Ze školy vím že pokud máme momentovou podmínku k těžišti nulovou, těleso nerotuje. Nicméně pokud bych vztáhli tuto podmínku k jinému bodu, celkový součet všech momentů by nemusel být nulový a tudíž by těleso "teoreticky" rotovat kolem daného bodu. Ale předpokládám že moje předchozí dedukce je nesprávná tudíž mohl by mi někdo poradit jak to je?

#2 25. 06. 2014 23:35

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Rotace kolem bodu

↑ Hynda1:

Ze školy vím že pokud máme momentovou podmínku k těžišti nulovou, těleso nerotuje.

To ale není pravda.
Ty implikace jsou $\sum M=0 \Leftrightarrow  \omega =\text{konstanta}$
Takže když $\omega =0\ \Rightarrow \sum M=0$
Jinými slovy, je to obráceně. Když těleso nerotuje, tak máme momentovou podmínku nulovou.

Ze samotné momentové podmínky nemůžeš o rotaci nic tvrdit.

A ještě jinak: Momentová podmínka je podmínka nutná, ale nikoli postačující.

A k tvé první otázce

Proč vlastně těleso ve umístěné ve volném prostoru rotuje kolem těžiště popřípadně hmotného středu?

No protože ho někdo (nebo něco) roztočil. Lepší odpověď není.

Nicméně pokud bych vztáhli tuto podmínku k jinému bodu, celkový součet všech momentů by nemusel být nulový a tudíž by těleso "teoreticky" rotovat kolem daného bodu.

A to taky není pravda. Pokud to těleso skutečně nerotuje, pak je součet momentů nulový k libovolné ose.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 25. 06. 2014 23:52 Příspěvek uživatele Hynda1 byl skryt uživatelem Hynda1.

#4 26. 06. 2014 00:12

Hynda1
Reputace:   

Pokud těleso nerotuje součet momentů je nulový k libovolné ose? Aha to jsem netušil..
Prozatím děkuji za ochotu sdílet vědomosti musím ještě popřemýšlet jak to tedy je.

#5 26. 06. 2014 08:54

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Hynda1:
Ke skrytému dotazu.
Zase je to nepřesně formulované.
Ta poučka říká, že když budeš mít na Zemi např. ten nosník, tak ho musíš podepřít právě v těžišti (když máš jen jednu podpěru) aby nerotoval. Jen tak zajistíš nulový součet momentů (a to ke všem osám).
Pokud ho podepřeš někde jinde, nebude výsledný moment vzthledem k těžišti nulový, a bude se to otáčet (kolem podpěry).

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí