Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřebovala bych poradit s kontrukcí válce v Mongeovce.
Vždycky jsme měli zadánu buď osu+obecný bod+poloměr, nebo rovinu +bod podstavy+poloměr..
ale teď mám zadány 3 obecné body podstavy a nevím co s tím. Stačilo by mě jen navést jak začít, nevím co je který bod a jak z toho uděat elipsu. Zbytek už bych zvládla. Najde se prosím někdo ,kdo mi s tím pomůže.
V Mongeově projekci sestrojte průměty rotačního válce, jsou-li dánny body jeho dolní podstavné hrany A, B, C a výškka v.
A(−7; 3; 6), B(−6; 6; 1), C(−2; 2; 2), v = 10
↑ vlastovka19:
Dobrý den.
Dobrý den. Řekl bych, že
- body A, B, C proložit rovinu
- rovinu sklopit do půdorysny, sklopenými body A', B', C' proložit kružnici, její střed S' bude
sklopeným středem podstavy.
- rovinu "vrátit zpět", sestrojit průmět dolní podstavy (elipsa, zřejmě afinita elipsy a sklopené
kružnice nebo jinak),
- středem S kolmice k rovině, nanést na ni výšku 10 (sklopení), sestrojit elipsu horni podstavy
a boční hrany.

↑ Jj:
takže spojím A1 C1 a B1 C1 ..to samé v nárysu, a ten další krok bude jaký ? Prosím o detailnější postup
↑ vlastovka19:
Sestrojíte půdorysné (nárysné) stopníky těchto spojnic. Spojíte půdorysné (nárysné) stopníky
a dostanete půdorysnou (nárysnou) stopu roviny bodů A, B, C.
Sklopíte jeden z bodů A, B, C do půdorysny ("otočíte" do půdorysny kolem nárysné stopy).
S využitím afinity mezi půdorysem roviny a sklopenou rovinou doplníte další dva sklopené body.

aha, už vím :) díky moc