Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Vás,
rád bych se zeptal, zda má někdo nějaký návrh na zápis následující skutečnosti: subjekt usiluje o získání zdrojů, přičemž pravděpodobnost zisku zdrojů v čase t roste se zdroji dostupnými v čase t-1, jinak řečeno čím více subjekt disponuje, o to větší ppst má na získání dalších zdrojů. Subjekt tak získává další zdroje s neustále rostoucí ppstí, které může opět použít k získání zdrojů v budoucnu (a neustále tak tuto ppst zvyšovat). Ppst získání dalších zdrojů se tak neustále kumuluje (a centralizuje na úkor ostatních subjektů), což je nutné zachytit nějak "dynamicky".
Je to v podstatě princip "success breeds success"...Nejsem si jist, zda lze v tomto případě použít poznatky z kumulativní četnosti, dostal jsem se do slepé uličky.
Jedná se o jakýsi modifikovaný domácí úkol do ekonomie.
Pokud by měl někdo nápad, jak tuto skutečnost matematicky zapsat, budu velice vděčný!
Předem díky za jakékoli reakce!
↑ zero7:
Dobrý den.
Vypadá to, že matematicky se tato skutečnost zapíše poměrně jednoduše. Závislost počtu získaných zdrojů na čase je totiž v tomto případě Markovův řetězec s diskrétní množinou stavů. Pokud máte k dispozice konkrétní data (pravděpodobnosti přechodů mezi stavy a počáteční rozdělení), máte již tento Markovův řetězec matematicky popsán.
↑ Jozef3:
Děkuji za odpověď! Na Markovovy řetězce jsem v této souvislosti v jednom textu narazil, ale popravdě jsem do jejich tajů plně nepronikl. Data k tomuto nemám, čili jde o obecný zápis, jak tuto skutečnost vyjádřit. V aplikaci tohoto příkladu na Markovovy řetězce jsem trochu bezradný - nevim jak definovat matici přechodů, pokud by bylo nekonečně mnoho stavů atp...v podstatě nejsem schopen v těchto řetězcích rozpoznat základní atributy řešeného příkladu :-/
↑ Jozef3:
Děkuji Jozefe, rozumim i snaze mě spíše nakopnout, ale v tomto případě mě zachrání buďto fundamentální výklad nebo natvrdo definovaná rovnice, jsem matematická nula, jak napovídá můj nick :)
Uvažuji ještě tím směrem, že rozdíl v momentálně disponibilních zdrojích je rozdílem pravděpodobnosti získání dalších zdrojů...případně dále kvantifikovat následnou nerovnost v disponibilitě zdrojů..kumulace té pravděpodobnosti na získání zdrojů je vlastně jen prvním krokem, bez které s tím nehnu