Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 07. 2014 00:11

zero7
Zelenáč
Reputace:   

kumulace pravděpodobnosti

Zdravím Vás,

rád bych se zeptal, zda má někdo nějaký návrh na zápis následující skutečnosti: subjekt usiluje o získání zdrojů, přičemž pravděpodobnost zisku zdrojů v čase t roste se zdroji dostupnými v čase t-1, jinak řečeno čím více subjekt disponuje, o to větší ppst má na získání dalších zdrojů. Subjekt tak získává další zdroje s neustále rostoucí ppstí, které může opět použít k získání zdrojů v budoucnu (a neustále tak tuto ppst zvyšovat). Ppst získání dalších zdrojů se tak neustále kumuluje (a centralizuje na úkor ostatních subjektů), což je nutné zachytit nějak "dynamicky".

Je to v podstatě princip "success breeds success"...Nejsem si jist, zda lze v tomto případě použít poznatky z kumulativní četnosti, dostal jsem se do slepé uličky.

Jedná se o jakýsi modifikovaný domácí úkol do ekonomie.

Pokud by měl někdo nápad, jak tuto skutečnost matematicky zapsat, budu velice vděčný!

Předem díky za jakékoli reakce!

#2 10. 07. 2014 08:27

Jozef3
Reputace:   

Re: kumulace pravděpodobnosti

↑ zero7:
Dobrý den.
Vypadá to, že matematicky se tato skutečnost zapíše poměrně jednoduše. Závislost počtu získaných zdrojů na čase je totiž v tomto případě Markovův řetězec s diskrétní množinou stavů. Pokud máte k dispozice konkrétní data (pravděpodobnosti přechodů mezi stavy a počáteční rozdělení), máte již tento Markovův řetězec matematicky popsán.

#3 10. 07. 2014 12:05

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:

Děkuji za odpověď! Na Markovovy řetězce jsem v této souvislosti v jednom textu narazil, ale popravdě jsem do jejich tajů plně nepronikl. Data k tomuto nemám, čili jde o obecný zápis, jak tuto skutečnost vyjádřit. V aplikaci tohoto příkladu na Markovovy řetězce jsem trochu bezradný - nevim jak definovat matici přechodů, pokud by bylo nekonečně mnoho stavů atp...v podstatě nejsem schopen v těchto řetězcích rozpoznat základní atributy řešeného příkladu :-/

#4 10. 07. 2014 22:15

Jozef3
Reputace:   

↑ zero7:
Pokud by bylo nekonečně mnoho stavů, tak je matice pravděpodobnosti přechodů samozřejmě také nekonečná.

#5 11. 07. 2014 00:07

zero7
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:

Děkuji Jozefe, rozumim i snaze mě spíše nakopnout, ale v tomto případě mě zachrání buďto fundamentální výklad nebo natvrdo definovaná rovnice, jsem matematická nula, jak napovídá můj nick :)

Uvažuji ještě tím směrem, že rozdíl v momentálně disponibilních zdrojích je rozdílem pravděpodobnosti získání dalších zdrojů...případně dále kvantifikovat následnou nerovnost v disponibilitě zdrojů..kumulace té pravděpodobnosti na získání zdrojů je vlastně jen prvním krokem, bez které s tím nehnu

Zápatí