Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Z nějakého zdroje jsem se dozvěděl, že při západu slunce je obloha červená, protože světlo cestuje větší vzdálenost a modré světlo se rozpýtlí a do oka docestuje hlavně červené světlo.
Ale zajímá mě, proč v zimě, když je slunce nízko, světlo taky cestuje velkou vzdálenost, ta obloha není červená? Někdo mi už navrhoval, že si myslí, že by to mohlo být tím, že se v atmosféře vytváří ledové krystalky, které to světlo rozstříští a proto se obloha zdá až skoro bílá. Co myslíte Vy?

↑ marshallaw4:
Zdravím,
když sluneční paprsky procházejí silnější vrstvou atmosféry (po východu a před západem Slunce), tak je červené právě to Slunce, nikoliv obloha. To je způsobeno tím, že rozptyl jednotlivých barev závisí na vlnové délce barev, nejmenší rozptyl je u nejdelší vlnové délky, tedy u červené. A pokud to zbylé červené světlo navíc prochází vlhkých vzduchem (v našich zeměpisných šířkách hlavně v létě), dochází k dalšímu rozptylu, ale zde už vlnová délka nehraje roli, takže i ta červená se rozptyluje a my vnímáme červenou i oblohu.