Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 07. 2014 22:13

marshallaw4
Reputace:   

barva obloblohy při západu slunce

Z nějakého zdroje jsem se dozvěděl, že při západu slunce je obloha červená, protože světlo cestuje větší vzdálenost a modré světlo se rozpýtlí a do oka docestuje hlavně červené světlo.
Ale zajímá mě, proč v zimě, když je slunce nízko, světlo taky cestuje velkou vzdálenost, ta obloha není červená? Někdo mi už navrhoval, že si myslí, že by to mohlo být tím, že se v atmosféře vytváří ledové krystalky, které to světlo rozstříští a proto se obloha zdá až skoro bílá. Co myslíte Vy?

#2 11. 07. 2014 22:38

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: barva obloblohy při západu slunce

↑ marshallaw4:
Zdravím,

když sluneční paprsky procházejí silnější vrstvou atmosféry (po východu a před západem Slunce), tak je červené právě to Slunce, nikoliv obloha. To je způsobeno tím, že rozptyl jednotlivých barev závisí na vlnové délce barev, nejmenší rozptyl je u nejdelší vlnové délky, tedy u červené. A pokud to zbylé červené světlo navíc prochází vlhkých vzduchem (v našich zeměpisných šířkách hlavně v létě), dochází k dalšímu rozptylu, ale zde už vlnová délka nehraje roli, takže i ta červená se rozptyluje a my vnímáme červenou i oblohu.

Zápatí