Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 14. 12. 2014 12:04 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#27 14. 12. 2014 13:13 — Editoval rughar (14. 12. 2014 13:17)

rughar
Příspěvky: 424
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 
 

Re: Nové teórie o hmote

↑ rss:

Všeobecná teória relativity sa vzťahuje na elektromagnetické pole, spomína sa v nej svetlo.

Uznávám, že to z její běžné formulace nejspíš není tak zjevné, ale v teorii relativity je úplně jedno, jestli se ta maximální rychlost vztahuje zrovna ke světlu. Sice se v postuláte vždy uvádí pojem rychlosti světla, ale v celé teorii při odvození všech jejích důsledků, není nikde potřeba zvlášť vědět, že se takto rychle pohybuje čirou náhodou světlo. Částice s nějakou klidovou hmotností se takto pohybovat nemohou, takže kandidátů už moc nezbývá. To ale nic nemění na tom, že k teorii relativity a pochopení její fungování není vlastně o elektromagnetismu potřeba vědět vůbec nic. Albert Einstein zde se světlem počítá spíš jako s demonstrativním příkladem než s něčím, bez čeho by to nefungovalo. V OTR oproti té speciální je možná trochu poučen a používá pro tento maximálně urychlený pohyb pojem "nulová geodetika". Stále jsem ale bohužel nenašel "druhou relativitu". Pod vaším odkazem byl obrázek Einsteina s nápisem "prvá a druhá relativita", ale nikde jsem se nedočetl, co druhá relativita je. Teď mě opět ani tak nezajímá, jaké má důsledky, ale zkrátka co to je. Už jsem se setkal s prvním a druhým kvantováním. Druhé kvantování skutečně souvisí s popisem fyzikálního pole a první kvantování s popisem částic. To je ale trochu jiná teorie.

Odporúčam prečítať celý blog pána Apjara: http://apjar.blog.sme.sk/ . Od najstaršieho článku po najnovší. Je tam viac teórií, ktoré tvoria tvoria jednoducho pochopiteľný celok. Články s nadpismi "antigravitácia" si prečítajte tiež, rieši sa v nich aj niečo iné.

Existuje verze bez důkazů a bez důsledků? Zkrátka nějaká původní tvrzení. V těch videích ani článcích to zatím nenacházím. Neustále se tam pletou důvody, proč by něco mělo platit nebo co se všechno jak změřilo. To je stále až druhý krok. Rád bych znal znění. To co z něj plyne, si dovolím nechat až na druhou diskusi.

Nové teórie sú definované, a sú tam skúšky správnosti, teda teoretické dôkazy. Niektoré veci ešte treba spraviť, napríklad relativitu pre časticové pole alebo matematický zápis rotácie pomocou komplexných čísel.

Tohle vypadá asi slibně. Můžete odkázat, kde zcela přesně jsou tedy teorie definované, ideálně bez těch zkoušek správnosti a teoretických důkazů? Stačí popsat: článek XXX, 8. odstavec, + článe XXY, 10. odstavec. Připomínám, že nejsou potřeba vůbec žádné důkazy ani pozorování. To sice stejně není možné nakonec pominout, ale stále se jedná až o druhou debatu.


1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Offline

 

#28 14. 12. 2014 14:41

rughar
Příspěvky: 424
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 
 

Re: Nové teórie o hmote

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaluza%E2% … ein_theory : Tohle by možná stačilo jako jeden odkaz. Je celkem možné, že směřujete ke stejnému závěru.

Pokud by Kaluza-Kleinova teorie nebyla to pravé ořechové, tak zde jsou tématicky příbuzné věci

http://www.konfluence.org/Williams_31Mar2012.pdf : Zejména text mezi II.3 a III.3

http://www.journaloftheoretics.com/arti … -final.htm

http://cds.cern.ch/record/389905/files/9906032.pdf : Tohle spíš pro menší inspiraci.

http://www.montgomerycollege.edu/Depart … p206_1.pdf : Tohle je dobré postřehnout tak nějak nad úroveň klasické OTR.


1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Offline

 

#29 14. 12. 2014 19:31 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#30 14. 12. 2014 22:22 — Editoval rughar (14. 12. 2014 22:22)

rughar
Příspěvky: 424
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 
 

Re: Nové teórie o hmote

↑ rss:

Celé to zatím chápu jako nějakou mnemotchnickou pomůcku. Některé věci jsou napsány trochu nadneseně, třeba ta "teorie všeho", která tak trochu neexistuje, ale počítám, že kdybychom ty rovnice jakože znali, tak je zaneseme do té tabulky a hotovo.

Možná trochu nevhodný pojem je "hmota". Je to spíš jakási kvantita. O hmotě se skutečně uvažuje, že má hmotnost v kilogramech a náboj je něco jiného. Dá se najít jakási podobnost mezi Coulombovým a gravitačním zákonem

$G\frac{m_1 m_2}{r^2} = F_G\\
\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{q_1q_2}{r^2}=F_E$

kde náboj q respektive hmotnost m vyjadřuje jistou kvantitu, která je původem té interakce a každá má pak pochopitelně svoji konstantu vyjadřující intenzitu těchto sil. Tohle jsou vztahy klasické fyziky, kde gravitaci a elektrickou interakci reprezentujeme pravou Newtonovskou silou. To je ale pouze letmé přiblížení. Podstata těchto interakcí je přehledně sepsána například zde

http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kla … _interakce

Abychom si lépe rozumněli, co už se umí. Pro silou, slabou a elektromagnetickou interakci je vybudován standardní model a kvantová teorie pole, které je dala hezky dohromady. Je vyzbrojená Procovou, Diracovou a Klein-Gordonovou rovnicí pro popis techto polí. Gravitace zatím stojí trochu mimo a její působení počítáme zcela odlišným mechanismem. Na druhou stranu, nikdo zatím skálopevně netvrdí, že je to až tak nutné, aby gravitace musela být za každou popsatelná podobnou rovnicí v kvantové teorii pole. Počítat s kvantovou teorií pole (elektromagnetická, slabá, silná interakce) je například možné na pozadí nezávisle spočítaného gravitačního pole (kvantová teorie pole na křivém pozadí).

To už ale trochu odbíhám. Nebo spíš jen tak napůl. Tohle je, jak se zatím lidem povedlo základní interakce uchopit. To, na co zatím upozrňujete, může sloužit jako určitá pomůcka pro zapamatování vztahů z klasické fyziky, kde popisujeme ještě interakce pouhou silou. Ale nemyslím si, že bude mít nějaký vyšší užitek v teorii sjednocení interakcí, která je už přinejmenším napřed v tom, že odhlédla od toho, že by interakce musela být nutně ještě v klasickém pojetí síla.

PS: Co je rotační interakce??


1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Offline

 

#31 15. 12. 2014 12:05 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#32 15. 12. 2014 14:51 — Editoval rughar (15. 12. 2014 15:00)

rughar
Příspěvky: 424
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 
 

Re: Nové teórie o hmote

pozn. na úvod po malé editaci, pokud by snad toto vlákno aktivně četlo vícero lidí:
Stálo by za to zmínit, že mnoho ze zde diskutovaného, má do určité míry historický charakter. Tedy jak se o nové teorie lidé pokoušeli v historii a dnes již se moc nepamatují, protože zkrátka přístupy typu "tudy ne přátelé" se z pochopitelných důvodů často nevyučují. Mnohdy ale může být poučné, jak se všemi možnými způsoby lidé snažili popsat gravitaci nebo elektromagnetismus před tím, než se pak našlo něco, co konečně dávalo smysl.

↑ rss:

Předchozí příspěvek se nám rozšiřuje a už vidím, co myslíte tím rotačním polem (vašemu rotačnímu poli se ve skutečnosti říká gravitomagnetické pole, popíšu to později v tomto příspěvku). Píšete, že máte nějaký vzorec JTP. Pokud má platit pro gravitaci i elektromagnetismus, jistě bude platit i pro samotné elktromagnetické pole bez gravitace (to přísně vzato na úrovni hodně velké přesnosti není možné, ale předpokládejme, že nositelem náboje je třeba pár elektronů a ne zrovna nabitá černá díra). V takovém poli se nám vzorec zredukuje na známou rovnici kontinuity energie elektromagnetického pole

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rovnice_kontinuity

Tahle rovnice je ale pouze jedna skalární rovnice, kdežto informací o elektromagnetickém polí je více. Takže k nalezení pole nemůže stačit. Maxwellových rovnic je také vícero. Jde ukázat, že z Maxwellových rovnic odvodíme tu rovnici kontinuity elektromagnatického pole (ve vašem podání to je rovnice JTP s nulovým gravitačním polem).

Teď si ale představte el-mag pole, které je statické. Vystupuje zde pouze Elektrické pole nezávislé na čase a nulové magnetické pole. To je například pole kolem statického náboje. Takové pole má mít správně tvar Coulombova zákona.

$\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{q}{r^2}=E$

To jde odvodit přímo z Maxwellovýh rovnic. Tu vaši JTP ale zřejmě splňuje i například pole

$\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{q}{r^8}=E$

která je v rozporu s Maxwellovými rovnicemi (současně víme, že elektrické pole kolem bodového náboje takto prostě nevypadá), ale přesto splňuje vaši rovnici JTP, protože máme nulové H a pole je nezávislé na čase.

To, co jste napsal, je pouze důsledek obecnějších rovnic, bez kterých nemůžete řešení zkonstruovat evidentně celé. Takže berete pouze kus rovnic a ty pak napříč různými interakcemi vážete do jedné, kde ta gravitační zatím moc nepřipomíná nic mi známého. Jen pokud to K a L zkonstruujete u gravitace přesně takovýmto způsobem, tak jsem si docela jistý, že jejich interpretace pak bude odpovídat přesně tomuto

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitoelectromagnetism

Hned druhá kapitola s názvem equations, konkrétně pak ty GEM rovnice.

To, co pak vy zde nazýváte "rotační pole" už má zavedený pojem a říká se tomu "gravitomagnetické pole", viz na na té wiki veličina, co je označená jako Bg. je zajímavé, že tahle teorie přišla na svět ještě před Albertem Einsteinem, ale moc se neuplatnila, protože Einstein ji pak překonal mnohem přesnějším modelem. Účinky tohoto gravitoelektromagnetického pole jsou mnohem lépe popsány v obecné teorie relativity jako efekt, který nese název rotační frame-draging.

http://en.wikipedia.org/wiki/Frame-dragging

Těch frame-dragging efektů je vícero. Gravitoelektromagnetismus od Olivera Heavisidea vysvětluje pouze část.

Saháte do hlubší historie. Vaše rovnice sice vypadají jinak, ale kdybyste je doplnil (teď jich máte málo), tak dostanete již jednou zavrhnuté přístupy. A nejsou zavrhnuté jen tak pro nic za nic, jsou k tomu pádné důvody. Většinou experimentální, že zkrátka toho vysvětlují méně, jako naše současné teorie. Proti tomuto argumentu se toho moc namítnout nedá. A nebo dostanete jen vztahy, které nějak plynou ze současné teorie (viz ta rovnice kontinuity energie elektromagnetického pole).

Už jsem tu postoval nějaké odkazy na články, ale pro mě osobně vítězí opačný přístup, než pana Heavisidea a to je Kaluza-Klein theory.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaluza%E2% … ein_theory

Místo toho, abychom gravitaci popisovali pomocí modelu Maxwellových rovnic , tak naopak Elektromagnetismus popisujeme pomocí Einsteinových rovnic.


1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Offline

 

#33 16. 12. 2014 13:03 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#34 16. 12. 2014 14:22

rughar
Příspěvky: 424
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 
 

Re: Nové teórie o hmote

↑ rss:

Z vašich uvedených důvodů ty teorie skutečně nedávají smysl. Tím pádem ty teorie mohou dávat smysl, pokud vaše důvody nedávají smysl. Zaznamenávám, že jediným kamenem úrazu těch teorií je pouze tvrzení, že nedávají smysl, pokud vaše důvody dávají smysl. Stejným argumentem, podle kterého podle vás současné teorie nedávají smysl, tak můžeme říct, že vaše důvody (1),2),3)) nedávají smysl :). ...Tohle je jen čistá úvaha

Fakt, že se gravitaci přidává navíc nad Newtonovskou teorii jakási "rotační" část analogická k magnetickému poli, je obsahem Gravitoelektromagnetismu, který popsal Heaviside. A skoro mu to vyšlo. Hledání podobnosti mezi gravitační a elektromagnetickou interakcí a snaha získat jednotné rovnice skrz vhodné škálování konstant je dílem Kaluza-Klein teorie. Znovu pošlu odkaz

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaluza%E2% … ein_theory

a zacílím na konkrétní místo. Sekce Field Equations from the Kaluza Hypothesis. Poslední dva odstavce. Věnujte pozornost rovnici

$\frac{k^2}{2} = \frac{8\pi G}{c^4}\frac{1}{\mu_0}$

Snaží se vytvořit jednotné rovnice pole tím, že se provede jisté škálování v energiích určující elektromagnetické a gravitační pole. 'k' je škálovací konstanta vektorového potenciálu el-mag pole a to na pravé straně rovnice jsou empirické konstanty pro gravitaci a elektromagnetismus.

To vše, co píšete, mě zaujalo z jednoho důvodu. Přestože jste na začátku odsoudil dílo Alberta Einsteina a jeho čtyřrozměrného modelu prostoročasu, tak jste pokračoval bez této geometrie a používáte stejné myšlenky a argumenty, kterými se lidé snažili sjednotit jednotlivá pole dříve v historii. A mnohé z nich jsou dnes nedořešené do konce. Například M-teorie a podobně. Z nějakého důvodu se ale prostoročasu a některým oblastem vyhýbáte jako čert kříži a nechcete o tom nic slyšet. Silně doporučuji se trochu opřít do jejich studia (třebaže to jsou podle vás blbosti). Současná teoretická fyzika se také snaží najít lepší teorii a nepostupuj nijak jinak, než že hledá v těch starých trhliny. Přeformulovává rovnice pole a tak podobně. To ale zkrátka nejde bez podrobného studia těch teorií. Říci hned v zárodku, že to je zkrátka blbě, není zrovna efektivní způsob, jak uspět :). To mi všichni dávno víme, že to není dokonalé.

Existuje totiž minimálně jeden poměrně dost evidentní experimentální fakt, který hraje čtyřrozměrnému modelu do karet. Je známo (i exprimentálně potvrzeno), že gravitace není lineární působení. Tedy když vezmu zdroj A a zdroj B, tak gravitační působení zdroje A a B dohromady není takové, že se efekty prostě sečtou. Tuto nelinearitu popisuje (a je to ověřeno experimenty a výpočty) Einsteinova relativita správně. Tahle nelinearita vzniká i ve statickém případě. Je to velice silný argument, který vyzvedává OTR nad Newtonovu a dokonce i nad GEM rovnice od Heavisidea. Pokud bychom chtěli najít jiného a lepšího kandidáta, pak minimálně musí splňovat to, že gravitační rovnice nemohou být lineární (ani ve statickém případě) a tahle nelinearita by měla v pořádku vysvětlovat pozorované skutečnosti.

Už jen proto, že vám funguje správně navigace GPS. Dilatace času způsobená v hodinách družice je způsobena nejen tím, že družice vykonává určitý pohyb, ale současně je zde i gravitační efekt pokřivení prostoročasu. Bez těchto výpočtů by to prostě vyšlo blbě a navigace by neukazovaly správně. Neustále by se to rozjíždělo, a to tak že by to za rok svojí činnosti ukazovalo polohu o 3 km jinde! Taková GPS by jistě nebyla úplně dobrá. OTR vysvětluje jasně pozorované skutečnosti.

Předpovídá ve vesmíru nějakou temnou hmotu a temnou energii, což už je místo, kde OTR začíná mít problémy. Model s temnou hmotou není (alespoň pro mne) úplně dokonale zdůvodněný. Tímto se zabývá prakticky celá moderní kosmologie. Alternativním zápisem polních rovnic pro vysvětlení těchto efektů. Vzniká tak tak teorie f(R) gravity a jiné způsoby. Uvažuje se o hodnotách kosmolgické konstanty v Einsteinových rovnicích

I když OTR má své čertíky v kosmologii, tak stále platí, že tyhle nejasnosti jsou na úrovni rozpínání vesmíru a měřítkách, které přesahují rozměry galaxií. Pokud bychom měli lepšího kandidáta oproti OTR, neměl by se zaseknout už na úrovni družic lítajících kolem naší Země, pokud má vhodně konkurovat. Takže by měl nějak vysvětlit dilataci času působením čisté gravitace (i bez pohybu).


1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Offline

 

#35 03. 02. 2015 08:48 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#36 08. 02. 2015 21:08 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

#37 11. 02. 2015 15:36

pietro
Příspěvky: 4762
Reputace:   187 
 

Re: Nové teórie o hmote

↑ rss:Ahoj , tie ohodnotené grafy rôznych druhov energií, mi pripomína niečo ako "prelievanie" energie medzi translačnou, rotačnou, vibračnou a väzbovou.
A trefný výraz si tam mal ..."vytvárať dojem pevnej častice" ... ..  :-) 
to máme stále neujasnené...korpuskula alebo žiarenie.

Offline

 

#38 18. 02. 2015 08:50 — Editoval byk7 (15. 06. 2015 13:21)

rss
Zablokovaný
Příspěvky: 233
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 
 

Re: Nové teórie o hmote

Urážky smazány. byk7

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson