Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 08. 2014 18:38

aww
Pozice: Student
Reputace:   

Tranformace do nových nezávisle proměnných

Zdravim,už jsem tu jednou dávno kvůli transformacím psal, ale vrátil jsem s k tomu a  mám pomocí tranformace do nových nezávisle proměnných u=2x+3y a v=2x-3y zjednodušit vlnovou rovnici $\frac{\partial^2f }{\partial x^2}(x,y) + \frac{4}{9} \frac{\partial^2f }{\partial y^2 }(x,y)=0$ Předpokládejme že f má všechny derivace druhého řádu spojité.

Četl jsem tu na fóru plno vláken, ale pořád nevim jak na to.
První derivaci snad ještě spočítám.

$\frac{\partial f}{\partial x}=\frac{\partial f}{\partial v}\frac{\partial v}{\partial x}+\frac{\partial f}{\partial u}\frac{\partial v}{\partial x}$

zderivuje se u a v podle x

$u=2$
$v=2$

a dosadí se
$\frac{\partial f}{\partial x}=2\frac{\partial f}{\partial v}+2\frac{\partial f}{\partial u}$

a pak mi to mozek už přestává pobírat.
Mohl by mi někdo pomoct s dalším krokem?

#2 09. 08. 2014 19:27

Bati
Reputace:   192 

Re: Tranformace do nových nezávisle proměnných

Ahoj,
pro zkrácení budu parc. derivace značit $f_x$, $f_{yy}$ apod. Ujasněme si, o co tu jde. Chceme zjednodušit danou rovnici $f_{xx}+\tfrac49f_{yy}=0$. To uděláme tak, že všechny výskyty funkce $f$ a jejích derivací nahradíme nově vhodně definovanou funkcí $g$ (a jejími derivacemi). Víš, že bys měl použít nové souřadnice $u=2x+3y$ a $v=2x-3y$, tj. chceš, aby platilo $f(x,y)=g(u,v)=g(2x+3y,2x-3y)$ - tuto rovnici je dobré si vždy napsat, pak už je to mechanické derivování. Např. vidíme, že budeme potřebovat nahradit $f_{xx}$, takže spočteme nejprve $f_x$:
$f_{x}=g_u u_x+g_v v_x=2g_u+2g_v$ (porovnej se svojí derivací - po transformaci už tam nemůže být funkce f) Potom $f_{xx}$:
$f_{xx}=2g_{uu} u_x+2g_{uv} v_x+2g_{vu} u_x+2g_{vv} v_x=4g_{uu}+4g_{uv}+4g_{vu}+4g_{vv}=4g_{uu}+8g_{uv}+4g_{vv}$.
A podobně pro $f_{yy}$.
Dosazením těchto derivací do původní rovnice by se toho mělo hodně zkrátit a vyjít nějaký kanonický tvar.

Pokud by tě zajímalo, jak zvolit vhodnou transformaci, která převede obecnou semilineární PDR 2. řádu do jejího kanonického tvaru, můžu poskytnout další informace.

#3 09. 08. 2014 20:11

aww
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Tranformace do nových nezávisle proměnných

↑ Bati:
Děkuji ti za polopatické vysvětlení, zkusím si spočítat pár příkladů a kdyžtak sem napíšu, pokud se někde zaseknu.

Zápatí