Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 08. 2014 20:48

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Psaní matematických dokumentů

Příjemný večer, byl bych rád za doporučení k nějakému programu, nebo jinému nástroji, pro psaní textů obsahujících mnoho matematických znaků, symbolů, rovnic, atd. Celkem mi vyhovuje zdejší prostředí pro psaní "matematiky".
Dřív jsem používal editor ve Wordu, ale po zkušenostech se LaTeXem mi to přijde zdlouhavé a né-tak přehledné. Vyzkoušel jsem i jakýsi program pro psaní matematiky obsažený v balíčků LibreOffice, ale jeho prostředí bylo, alespoň po opravdu malé zkušenosti, nevyhovující.
Děkuji za Vaše postřehy a zkušenosti.

P.S. pokud jsem téma špatně umístil, omlouvám se.

#2 13. 08. 2014 22:03

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Psaní matematických dokumentů

Asi mi daco unika - preco s LaTeXom nepokracovat?

#3 13. 08. 2014 23:11

misaH

↑ Xellos:

Zadávateľ asi nevie, že Latex sa dá samostatne nainštalovať.

#4 14. 08. 2014 20:21

Kdosi
Reputace:   

Nějak jsem tušil, že LaTex se dá použít i mimo fórum, ale nenašel jsem rozumnou verzi s jakýmsi "pomocným matematickým rozhraním" jako tady na fóru. Nenašel by se nějaký dobrák a poslal mi nějaký konkrétní odkaz s osvědčeným materiálem?

#5 14. 08. 2014 20:44

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

Toto prostredie by hadam mohlo vyhovovat?

TeXworks:

http://www.tug.org/texworks/

#6 14. 08. 2014 22:05

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

#7 15. 08. 2014 13:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

další variantou je použití šablony TeX (bez nutnosti instalovat u sebe).

#8 16. 08. 2014 15:57

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

otazka pre každeo
existuje nejaký spôsob ako dat do libre office latex? lebo mam linux a neviem si dat rady, pouzivam zabudvaný editor v libre office a mal som niekedy problem nieco napisat. Vie to niekto?

#9 16. 08. 2014 19:44

Kdosi
Reputace:   

Děkuji za Vaše návrhy, podívám se na ně a dám vědět který mi nejvíc vyhovoval.

#10 16. 08. 2014 23:38

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ miso16211:texlive + textový editor

MATH IS THE BEST!!!

#11 17. 08. 2014 01:03 — Editoval Brano (17. 08. 2014 01:14)

Brano
Reputace:   232 

treba si to podla mna troska rozkuskovat

1) potrebujes mat program TeX, resp. novsi LaTeX ktory je schopny prerabat tie divne kody z textoveho formatu na taky matematicky zapis

Cize si porebujes nainstalovat napr. uz odporucany TeXLive alebo ja pouzivam pod windowsom MikTex

2) ak nechces pisat tie zdrojaky v notepade, tak je vhodne si stiahnut este aj nejaky editor, ktory tam ma casto vseliake vychytavky ako ofarbovanie syntaxe, kontrolu pravopisu a ma tam potom aj nejake tlacitko ktore je priamo prepojene na horevedeny programcek, ktore ked stlacis tak sa vygeneruje vystup, bud v .pdf alebo v .dvi alebo .ps (alebo mozno aj nejake ine co nepoznam)

No a tycho editorov je milion (presne! pocital som ich) : napriklad ja pouzivam TeXworks (to je tusim aj sucast distribucie MikTex) ktory sice nema vselijake panely s tlacitkami na odmocniny a vsetko treba kodit rucne (co mne nevadi - tak ci tak sa vsetko naklikat neda) ale maju podporu pre unicodovsky format utf-8 co je nedocenitelna vyhoda ak chces pisat aj v inom jazyku ako anglictina
este dalsia vyhoda je, ze vytvara taky synchronizacny suborcek, pomocou ktoreho potom zrychluje generovanie vystupu v pripade, ze casto robis iba male upravy a chces sa pozriet ako to vyzera.

ine si mozes vygooglit :)

3) no a potom ked uz budes pisat clanky a budes si potrebovat spravovat databazu na citovanie zdrojov, tak na to su tiez programceky; ja pouzivam JabRef

Zápatí