Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 08. 2014 14:08

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Řetězcový komplex, vysvětlení

Ahoj,
existuje prosím nějaké názorné vysvětlení (topologického) pojmu "řetězcový komplex" ("chain complex") - viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_complex?
Děkuji


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#2 17. 08. 2014 16:55

vanok
Příspěvky: 14455
Reputace:   741 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení


Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Offline

 

#3 19. 08. 2014 17:22

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení

↑ vanok:
Děkuji, zařadil jsem si dokument do seznamu k přečtení.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#4 22. 08. 2014 19:07

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Příspěvky: 1013
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení

↑ check_drummer:

Podle mě nejnázornější vysvětlení je skrze singlární homologii topologických prostorů (taktéž v onom Hatcherovi, jak odkazuje ↑ vanok:) - přinejmenším to osvětluje pojmy jako "cykly" a "hranice" (Hatcher k tomu navíc bude mít spoustu obrázků : )) ). Jakmile si tam člověk trochu zvykne na formální sumy singulárních simplexů, dává to docela dobrý názor na to, co se tam děje.

Jinak pro bližší studium nějakých homologických teorií bych doporučil toho Hatchera zkombinovat s nějakým textem zabývajícím se čistě homologickou algebrou (např. J. Rotman - Introduction to homological algebra). Spoustu těch věcí tam Hatcher dělá "na koleni" a je v tom vidět snaha vyhnout se formulacím v řeči kategorií, což mi přijde občas víc na škodu, než k užitku.


"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Offline

 

#5 25. 08. 2014 22:36

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení

↑ OiBobik:
Děkuji. A byl bys schopen popsat pojem "řetězcový komplex" nějak jednoduše (byť poněkud nepřesně, ale názorně) svými slovy, např. pár větami? Jen velmi zhruba čeho se to týká, co tento pojem vyjadřuje a jak si jej lze představit (např. pomocí nějakého gemetrického "podobenství").
Děkuji


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#6 14. 09. 2014 18:22 — Editoval OiBobik (14. 09. 2014 18:28)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Příspěvky: 1013
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení

↑ check_drummer:

No já nejsem až tak moc na geometrické představy, ale tak zkusit to můžu.

1) Primitivní obrázek toho, jak to vypadá algebraicky (který není z mé hlavy):
//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-09/07488_chain.jpg

Vysvětlení:
Velké elipsy jsou abelovské grupy - jednotlivé "články" řetězcového komplexu (obrázek je zavádějící v tom, že vypadají stejně - nemusí být). Ty červené kužely mezi nimi jsou pak homomorfismy grup - tzv "diferenciály" těch jednotlivých "článků". Křížek v každé grupě je neutrální prvek. Tedy prostřední elipsy jsou jádra diferenciálů a fialové kužely restrikce dif. na jádro (tj zobrazuje jádro na nulu). Vnitřní elipsy jsou obrazy diferenciálů (všimni si: podmínka $\partial_{k-1} \circ \partial_k=0$ je totěž, jako že $\mathrm{Im }\partial_k \subseteq \mathrm{Ker }\partial_{k-1}$ ). Ta modrá věc ukazuje, co to znamená vzít $k$ tou homologickou grupu řetězcového komplexu - je to zkrátka něco, co měří interval "od obrazu předchozího k jádru následujícího" diferenciálu (tj. zelenou oblast).

2) (Návod, jak asi získat něco, co lze chápat jako) geometrická intuice  (která už vůbec není moje):
K tomu je podle mě nejlepší uvažovat aplikaci v singulární homologii).

Mějme nějaký topologický prostor $X$, k němuž chceme přiřadit nějaké abelovské grupy, a to nějak tak, aby to něco zajímavého o té topologii vypovídalo.

Tak ho začneme "ostřelovat křivkami" - tj vezmeme jednotkový interval $I$ a budeme uvažovat všechna spojitá zobrazení $I \rightarrow X$, což je něco, co si můžeme představit jako "orientovanou čáru na prostoru X":

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-09/08758_cara.jpg

Ta množina všech spoj zobrazení na sobě však bohužel nemá a priori žádnou vhodnou strukturu grupy. Tak abychom ji tam nějak dostali, můžeme zkusit generovat všemi těmito zobrazeními volnou abelovskou grupu. Zní to trochu brute force, ale výhodu to má tu, že se v tom stále ještě dá docela dobře uvažovat geometricky: když budou $A,B$ dvě takové křivky, pak $3A+B$ je něco jako "třikrát jdi po A a pak jednou po B".

(Což je hezký pocit, že to jde, ale je to trochu nepřesné: 1) co je to $-3A$ je poněkud záhadné, protože, to má smysl uvažovat jako "třikrát projdi A pozpátku", ale je to něco jiného než $3C$, kde $C$ je "skutečně" křivka $A$ projitá pozpátku - tj $C(t):=A(1-t), t \in [0,1]$; 2) podobně matoucí je, že to sčítání je komutativní - tedy  "třikrát jdi po A a pak jednou po B" je tot06, co  "jdi jednou po B a pak třikrát po A".)

Teď: Podobně můžeme postupovat "o dimenzi níž": Tj. místo intervalu vzít bod $P$ a uvažovat "spojitá zob. z $P$  do $X$", což je totéž, jako "zob. z $P$  do $X$," což je de facto totéž, jako "body X" a necháme jimi volně generovat grupu. Přirozený způsob, jak tyto dvě grupy nějak k sobě vztáhnout, je: křivce A přiřadíme body, které spojuje. Teď se hodí, že máme u koeficientů znaménka - umožní nám to pamatovat si, který z těch dvou bodů je počáteční a který koncový bod křivky A. Tedy definujeme grupový homomorfismus, kter7 je na generátorech předepsán $A  \mapsto A(0)-A(1)$.

Teď co se stane, když vezmeme grupu, generovanou body, modulo obraz tohoto homomorfismu: Jde o to, že pro libovolnou křivku $A$ na $X$ vlastně prohlašujeme body $A(0)$ a $A(1)$ za stejné, neboli: Kdykoli body $P$ a $Q$ na $X$ umíš spojit křivkou, považuj je za stejné. A skutečně, platí, že takhle definovaná grupa je isomorfní sumě kopií $\mathbb{Z}$, kde za každou křivkově souvislou komponentu $X$ dostaneme jednu kopii $\mathbb{Z}$. Tedy takto definovaná grupa měří počet křivkově souvislých komponent zkoumaného topologického prostoru.

No a co to má co dělat s řetězcovými komplexy: To, co jsem popsal, je konstrukce prvních dvou článků $C_1(X)\stackrel{\partial_1}{\rightarrow} C_0(X)$ v singulárním řetězcovém komplexu top. prostoru $X$. Obecně člověk takto "ostřeluje" daný prostor nějakými $n$-rozměrnými simplexy (což je: bod, interval, trojúhelník, plný čtyřstěn, ...) a diferenciály konstruuje tak, že simplexu nějak systematicky přiřazuje sumu jeho stěn, ze kterých se skládá hranice toho simplexu (tj čtyřstěnu sumu jeho stěn, trojúhelníku sumu stran..). Pak $\partial_{k-1} \circ \partial_k=0$ má pěknou interpretaci magickým pořekadlem "hranice hranice je prázdná" (fakt, který platí např. v kontextu topologických variet s hranicí), apod. Výsledkem je, že ti homologie tohoto řetězcového komplexu dají šikovné invarianty, které jsou zachovány třeba homeomorfismem (a obecněji homotopickou ekvivalencí). Problém samozřejmě je, jak je nějak prakticky počítat, ale to už je jiná otázka.


"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Offline

 

#7 22. 09. 2014 22:25

check_drummer
Příspěvky: 4650
Reputace:   101 
 

Re: Řetězcový komplex, vysvětlení

↑ OiBobik:
Ahoj, děkuji za velmi zajímavý příspěvek (dostal jsem se k internetu až dnes).

Obecně jsem radši, když znám motivaci zavedení nového pojmu, než jen akceptovat to, že jako by "spadl z nebe" a zkoumat jeho vlastnosti a až po několika (mnoha) stranách výkladu zjistit, že jeho použití je tam a tam. Vhodnější je pro mě krátká, neformální, byť ne zcela přesná, motivační poznámka, která jakoby shrnuje "historii" vývoje tohoto pojmu. Hádám, že si někdo neřekl - tak a dneska budu studovat strukturu s touto vlastností (a těmito "náhodně" vypsanými axiomy)a budu tomu říkat třeba "řetězcový komplex", ale spíš se k té definici dopracoval, protože ji potřeboval pro další studium nějakého problému, případně protože zobecnil jiný problém.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson