Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2014 17:08

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet navážky

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s tímto příkladem.
Jaká je navážka octanu olovnatého z něhož se má připravit 1 l 5% roztoku. Molární hmotnost octanu je 325,29 g/mol.
Děkuji

#2 20. 08. 2014 18:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet navážky

Zdravím,

pro řešení úlohy potřebuješ hustotu 5% roztoku. Máš zadanou (nebo tabulky)? S použitím hustoty roztoku je již postup jasný? Děkuji.

#3 23. 08. 2014 12:25

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za reakci. Právě tuto informaci jsem také postrádala pro výpočet. Bohužel zadanou jsem ji nikde nenašla. S použitím hustoty bych si rady věděla, bohužel ji nemám k dispozici. ↑ jelena:

#4 23. 08. 2014 13:12

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ mililiji:

děkuji, pro 5% roztok jsem také nenašla, zde je pro 4% a pro 6%, když si dáš na graf, odečteš přibližně hodnotu pro 5% (závislost hustoty od koncentrace, mám dojem, není lineární, ale i s průměrem mezi 4 a 6 moc velkou chybu neuděláš). 

Ještě se může stát, že někde máte poznámku, že hustotu zředěného roztoku můžete používat jako hustotu vody, ale i tak bys měla vypsat vzorce korektně (převod objemu na hmotnost). Odkud je úloha? Děkuji.

#5 24. 08. 2014 11:51

mililiji
Zelenáč
Reputace:   

↑ mililiji:
mockrát děkuji za ty hustoty. moc mi to pomohlo..Odchylka bude malá.. Není to příklad z učebnice, pouze jsem na brigádě v laboratoři dostala úkol udělat 5 % roztok octanu olovnatého pro klienta.. a bohužel jsem neměla jiné informace než molární hmotnost, kterou jsem si našla. Neskutečně velké díky za graf..
Převést to na hustotu vody (když je to tak hodně zředěný roztok) mě také napadlo, ale asi je dobře že jsem to neudělala, protože když na ty hustoty koukám, tak od vody je to celkem už odchylka..
Díky díky....

Zápatí