Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Předmět je vážen na dvouramenných vahách. Při vážení ve vzduchu je vyvážen závažím hmotností m1=96,25g. Je li předmět zcela ponořen do vody, je vyvážen závažím hmotnosti m2=90,25g. Hustota vody je 1000kg/m3. Vztlak vzduchu zanedbatelný.
1.Určit hustotu tělesa.
2.Vypočítat hmotnost závaží, kterým bychom předmět vyvážili, pokud by byl zcela ponořen do oleje o hustotě 910 kg/m3.
1.Tu hustotu jsem zkoušela spočítat přes objem tělesa (Vt) z rovnice:
m1*g-ρk* Vt* g= m2*g
Jde o to, že nerozumím tomu, jak se k té rovnici dopracuju, takže budu ráda za pomoc.
Je to rovnováha sil. Předpokládáš, že ta váha má stejně dlouhé ramena - jaká síla působí na jednom konci, taková působí i na druhém (když je to zrovna vyvážené samozřejmě)
Jaká síla působí na těleso v kapalině? Jaká síla působí na těleso ve vzduchu?
↑ Brzls:
Tak teď už jsem to pochopila:
m1*g-ρk* Vt* g= m2*g
0,09625*9,81-Vt*9,81*1000=0,09025*9,81
objem mi vyšel 6 dm3, ale ted nevím, jakou hmotnost mám dosadit do výpočtu té hustoty, když znám pouze ty závaží, ale ne hmotnost samotného tělesa. Jedná se o rozdíl těch hmotností?
↑ bbetty1:
Já jen doplním, že v úloze je podstatné to "vztlak vzduchu zanedbatelný". On totiž vzduch je tekutina jako každá jiná, a ve skutečnosti ta tělesa taky nadlehčuje. Takže se sice můžeš stydět že ti to nedocvaklo, ale ve skutečnosti to až tak triviální není. Při přesném vážení je vztlak vzduchu třeba brát v potaz (týká se to především situací, kdy se hodně liší objem váženého tělesa a závaží - jinak by se vliv vykompenzoval, vztlak působí na obou miskách nahoru).
To jen pro úplnost a třeba pro zajímavost, pro tuhle úlohu je to k ničemu.