Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, řeším diferenciální rovnici a mám problém se vzorečkama. Konkrétně:

Nejprve jsem to zkusil přes variaci konstant, to vedlo k integrálu, který bych bez pomoci nespočetl, tak proč nevyužít speciální pravou stranu.
V tomto pdfku na straně 4 je tabulka vzorečků, našel jsem si odpovídající a vydedukoval, že by
měla vypadat takto
ale podle mav, je takto
Můžu se zeptat, kde je pravda? Nebo jsem to z toho pdfka špatně pochopil? Popřípadě, kde naleznu vzorce podle kterých bych se měl držet. Jelikož mě mate i to, že napíšou
ale pak do vzorce dosazují z uplně odlišného
, konkrétně z pravé strany.
pokiaľ nekoliduje tvar bez x s tvarom všeobecného riešenia s nulovou pravou stranou tak nie je dôvod ho tam dávať (neviem či by to v takom prípade aj nebolo okrem zťaženia aj znemožnenie)
x by sa pridalo keby tá pravá strana bola v tomto prípade bola 
(potom by dvojky boli pri všetkých sin aj cos) prípadne keby imaginárne časti koreňov charakteristického polynomu mali absolútnu hodnotu 1
Tak jsem tento příklad zdárně vyřešil, avšak narazil jsem na menší zádrhel u dalších dvou příkladů.
Příklad 

Jsem řešil přes variaci konstant, abych se vyhnul 4řádkovém rovnicím, které mi vznikají, když tyto speciální pravé strany počítám přes metodu neurčitých koeficientů.
Teď k věci, jsem už na konci, takto mi vyšli A a B:

dosadím jej do 

a nemám nejmenší páru, jak z toho vyrobit toto:
Stránky: 1