Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večír,
dostal jsem od známého příklad na výpočet 1. geodetické úlohy, ale zaboha si s tím on ani já nevíme rady. Je to určitě jednoduché, ale nemůžeme přijít co by mohlo být to , protože v zadaných proměnných to nemá.
Zná:
výchozí souřadnice:
N 51° 28' 38''
E 00° 00' 00''
azimut:
A1 = 95° 43' 20.88''
délku:
S = 1 200 972,69 m
poloměr:
6 378 000 m
A k výpočtu dostal následující rovnice, jenže bohužel toto je nad naše síly. Nebudete tu prosím někdo ochotný a nevypočítá/neporadí nám prosím?
ortodróma - je nejkratsi spojnice dvou bodu na zemskem povrchu, a azimut je úhel vůči severnímu pólu a trasy ortodrómy
Podle všeho máme použít 1. rovnici geodetické úlohy na kouli.
Možná pomůže toto:
Zdravím,
Zadání:
Známe souřadnice počátku:
Severní šířka [mathjax]\varphi _{1}[/mathjax] a východní délka [mathjax]\lambda _{1}[/mathjax]
Hledáme souřadnice cíle:
Severní šířka [mathjax]\varphi _{2}[/mathjax] a východní délka [mathjax]\lambda _{2}[/mathjax]
Úhel s vrcholem ve středu Země který svírá pozice počátku [mathjax][\varphi _{1} ,\lambda _{1}][/mathjax] a cíle [mathjax][\varphi _{2} ,\lambda _{2}][/mathjax] nazveme [mathjax]\sigma [/mathjax]
Tento úhel se vypočítá:
[mathjax]\sigma=\arccos \left(\sin \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}+\cos
\varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}\right) \,\cos \varphi_{2}\right)[/mathjax]
Úhel [mathjax]\sigma [/mathjax] neznáme, ale známe poloměr Zeměkoule [mathjax]r[/mathjax] a vzdálenost cíle po povrchu [mathjax]d[/mathjax]:
[mathjax]\sigma={{d}\over{r}}[/mathjax]
Dosadíme do původní rovnice:
[mathjax]{{d}\over{r}}=\arccos \left(\sin \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}+
\cos \varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1} \right)\,\cos \varphi_{2}\right)[/mathjax]
Tím máme první rovnici.
A teď druhou.
Známe ještě výchozí azimut [mathjax]\alpha [/mathjax] (pozor, ten se mění jak se blížíme k cíli).
Ten se vypočítá pro výchozí pozici počátku [mathjax][\varphi _{1} ,\lambda _{1}][/mathjax]:
[mathjax]\tan \alpha={{\sin \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}
\right)\,\cos \varphi_{2}}\over{\cos \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}-
\sin \varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}
\right)\,\cos \varphi_{2}}}[/mathjax]
Obě rovnice neumím vyřešit. Použil jsem stroj wxMaxima, která mi dává výsledek cíle: [49° 11' 32.1614, 16° 33' 32.40058] což je asi zde: Odkaz
Za správnost neručím (snad jsem opsal dobře rovnice).
mák: Moc děkuji, vypočítal jsi to správně. Ještě větší dík za krásný postup.
Mockrát všem děkuji za pomoc s tímto pro mě zapeklitým příkladem ;-)
Vzorce přepsané v TeXu:
[mathjax2]\sigma=\arccos \left(\sin \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}+\cos
\varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}\right) \,\cos \varphi_{2}\right)[/mathjax2]
[mathjax2]{{d}\over{r}}=\arccos \left(\sin \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}+
\cos \varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1} \right)\,\cos \varphi_{2}\right)[/mathjax2]
[mathjax2]\tan \alpha={{\sin \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}
\right)\,\cos \varphi_{2}}\over{\cos \varphi_{1}\,\sin \varphi_{2}-
\sin \varphi_{1}\,\cos \left({\it \lambda}_{2}-{\it \lambda}_{1}
\right)\,\cos \varphi_{2}}}[/mathjax2]
Stránky: 1