Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, poprosila bych o pomoc s příkladem, kdy hledám příčku 2 mimoběžek vedenou bodem.
Přímka p: x=1, y=m, z=0 a přímka q: x=t, y=t, z=1 a příčka prochází bodem S [1/2, 1/2, 1/2].
Já jsem to řešila 1) určila jsem si rovinu určenou bodem S a přímkou p a pak dělala průnik této roviny s přímkou g a vyšel mi bod O [0,0,1] a výsledkem byla rovnice přímky o: S+ (O-S)s
2) řešila jsem průsečnici 2 rovin - první rovina určená bodem S a přímkou P a druhá rovina určená přímkou Q a bodem S a výsledkem byla rovnou rovnice přímky.
Nevím, zda dělám jen numerickou chybu, ale nikdy jsem se nedostala ke správnému výsledku, který má být: x=1/2+s, y=1/2+s a z=1/2-s
Prosím tedy o radu, kde dělám chybu. Děkuji, Tereza
↑ TerezaR:
Vektor 
Vektor zo správnej odpovede je vektor 
Oba vektory sú smerové vektory rovnakej priamky.
(Druhý vektor dostaneš vynásobením Tvojho číslom -2, to znamená, že sa aj Tvoj dá položiť na výslednú priamku a teda oba vektory sú jej smerovými vektormi.)
Každá priamka má nekonečne veľa parametrických vyjadrení.
↑ TerezaR:
:-)