Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň mám tu úlohu:
Určte rovnicu priamky, ktorá prechádza bodom A[-2;-6] a jej vzdialenosť od počiatku súradnicovej sústavy je 2√2.
Takže čo som spravil zatial. No v podstate nič, pretože neviem ako začať, asi by som mal využiť vzorec na výpočet velkosti vektora, to by som mal velkosť aj jeden bod ale ako získať neakú rovnicu priamky?
Moc ďakujem za akýkolvek nápad!

↑ Tom711:
Uvědom si co víš. Máš nějaký bod A, kterým prochází hledaná přímka p a bod S (střed soustavy souřadnic), který leží na přímce k. Přímky p a k jsou na sebe kolmé a jejich průsečík je P, |SP| máš zadáno.
Jaká je rovnice kolmice, v čem se liší od přímky na kterou je kolmá?
Doufám, že tento návod vede k cíli, nezkoušela jsem to.
Ahoj,
také to lze řešit pomocí tečny ke kružnici z bodu.
Rovnice kružnice je 
bod A[-2;-6]
nalezneš rovnici poláry což je v tomto případě opravdu úsměvné.
Nalezneš průsečíky s kružnicí a těmito body vedeš tečny k dané kružnici.
↑ janca361:
No tak keby som vedel vypočítať neako vektor SP tak by som mal v podstate normálový vektor tej priamky nie? Pretože čo vlastne viem o P, iba to že P[x;y]. Ako ho mám upresniť?
↑ Freedy:
Ďakujem, žial toto sme sa ešte neučili takže to neviem vôbec použiť.
↑ Tom711:
Přímka, která prochází bodem A má rovnici 
Přepíšeš si ji do obecného tvaru
a vypočítáš vzdálenost od počátku
a nyní vyřešíš tuto rovnici a je to.
↑ zdenek1:
Toto už pochopím len mi stačí vedieť ešte pár vecí
y=k(x+2)-6 to bude mať niečo s bodom A. tá rovnica je v podstate smernicový tvar priamky? A čo je to k?
Ten krok s prevodom chápem
K zostaveniu tej rovnice mám iba otázku... To si tam namiesto x a y doplnil bod [0;0]? To mi tam neako nieje jasné
A riešenie, čo by som mal urobiť ako prvý krok?
Ospravedlňujem sa za to že je toho tak vela ale snažím sa to pochopiť
↑ Tom711:
ANo, je to směrnicový tvat přímky a
je směrnice (možná ji značíte jiným písmenem, ale to není důležité).
Musíš znát vztah pro vzdálenost bodu od přímky v rovině.
, kde
jsou souřadnice bodu jehož vzdálenost počítáš, tj. ve tvém případě počátek ![kopírovat do textarea $[0;0]$](/mathtex/05/05bd7560810046e165a19a493f2d24da.gif)
pokud se ptáš na řešení výsledné rovnice, tak první krok by mohl být převedení jmenovatele na pravou stranu a pak dát celou rovnici na druhou.
Stránky: 1