Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s příkladem.
Zadání: Student dostane test, který má 10 otázek a ke každé z nich jsou možné 3 odpovědi. Vždy je správná pouze 1 odpověď. Jaká je pravděpodobnost, že student odpoví správně aspoň na polovinu otázek, volí-li odpovědi náhodně?
Příklad mi nevyšel, nevěděl jsem, jak tam zakomponovat tu náhodu. Jiné příklady jsem řešil formou kombinační číslo*kombinační číslo/kombinační číslo=procenta. Ve jmenovateli např. počet vadných výrobků na celkový počet výrobků a podobně.
Na internetu jsem si našel různá řešení (např. http://www.e-matematika.cz/stredni-skol … obnost.php), jestli jsou odkazy zakázány, tak se předem omlouvám a smažu to, v základních pravidlech to uvedeno není.
Nejde mi však o to mít řešení, ale chtěl bych to pochopit. Na jakém principu tam funguje ten vzorec podle kterého se to dělá? A lze to vypočítat i jinak?
Předem děkuji moc.

A lze to počítat i jinak?
↑ Dr. Manhattan:
Dobrý den (řekl bych, že při výpočtu pravděpodobnosti se vždy nějak zvažuje "prvek náhody").
V tomto příkladu jednoduše určíme pravděpodobnost správné odpovědi na jednu otázku jako podíl počtu příznivých možností (1 odpověď je správná) a počtu všech možností (3 možné odpovědi). Tzn.
Pravděpodobnost nesprávné odpovědi na otázku (příznivá možnost je výběr nesprávné odpovědi, ty jsou 2) ze tří možných, tj.
. Odpověď na otázku může být alternativně jen správná nebo jen nesprávná. Tyto možnosti se navzájem vylučují, takže součet jejich pravděpodobností se musí = 1,
takže
.
Totéž platí pro každou z 10-ti otázek, každá má p = 1/3, q = 2/3. Tudíž - opakujeme 10 nezávislých pokusů, v každém je pravděpodobnost zdaru = 1/3 a nezdaru 2/3 a máme určit pravděpodobnost, že aspoň 5 pokusů bude zdařilých.
X - počet zdařilých pokusů, může nabýt hodnoty 0, 1, 2, ... 10 (náhodná veličina). Nás zajímá pravděpodobnost
(pokusy jsou nezávislé, pravděpodobnosti můžeme sčítat).
Bernoulliho schéma (o němž píše kolega sugyman): pravděpodobnost, že se zdaří právě 5 (určených, třeba 1 - 5 pokus) a zbylé (6 - 10) se nezdaří, bude
. Těchto 5 zdařilých pokusů můžeme vybrat (určit)
způsoby. Takže
a podobně
atd. Takže
A třeba pravděpodobnost, že student nesprávně odpoví na všechny otázky bude
, že na všechny odpoví správně
bude
atd.
Obecněji: n nezávislých pokusů, kde P(zdar) = p, P(nezdar) = 1-p, takže
- vzorec tzv. binomického rozložení náhodné veličiny X.

Moc děkuji za odpověď, jen se ještě zeptám. V tom odkazu, co jsem posílal ten vzorec utváří trochu jinak. Tak, že nad p mají vždy n-x a nad závorkou x. Je jedno, jak to udělám? Děkuji.
↑ Dr. Manhattan:
Toho jsem si ani nevšiml. Řekl bych, že podle toho vycházejí z počtu nesprávných odpovědí, kterých může být 0-5, aby zbytek byly správné odpovědi. Uvážíme-li, že
, pak dostaneme vzorec, který jsem uvedl.

Moc děkuji za pomoc! Nakonec se mi to povedlo vypočítat samotnému úplně od začátku na začátku Vašeho vysvětlení. Téma zamykám.