Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím :))
Přemýšlel jsem, přemýšlel ....a jako obvykle jsem se nikam nedostal. :)
Zajímá mě, jak se odvodil vzorec pro objem všech možných kuželů a jehlanů. Tedy V = Sp*v/3, kde Sp je obsah podstavy.
Snažil jsem se něco najít, ale nikde nic (pravděpodobně). A v učebnicích taky nic, krom výsledného vzorce (rozuměj, střední škola)
(No narazil jsem na aplet vysvětlující objem koule vyřešený pomocí Cavalieriova principu, kde je potřeba objemu kužele. Ale nikde ani slůvko o tom, proč je to s tím kuželem tak, jak je.)
Tak buď je ta 1/3 strašně lehká, založena pouze na jednoduché myšlence, a proto se tak fundamentální záležitost nikde nevysvětluje. Anebo jde o něco složitějšího, a proto to (snad správně) dávám do téhle kategorie :))
Asi vysvětlení moc rozumět nebudu, ale i tak za něj budu rád :)
Ahoj!
Souhlasim s jelenou. Pravdepodobne nejjednodussi a dosti elemetarni (relativne) je uziti metod integralniho poctu funkce jedne realne promenne. Jedna se totiz o jednu z uloh, ktere rikame kubatura telesa. Nic me nenapada, ale myslim si, ze i pred nalezenim integralniho poctu, tj. take v dobe zivota B. Cavalieriho (16./17. stoleti) byl znam vzorec pro vypocet objemu kuzele a dalsich. Nicmene o odvozeni techto vzorcu bez pouziti jiz zmineneho integralu nemam zatim tuseni.
Zdravim vas, asi tak to bylo http://www.kmt.zcu.cz/subjects/fom/kap3.doc a ke cteni doporucuji treba Petra Vopenku "Uhelny kamen evropske vzdelanosti a moci" :-)