Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2009 15:57

antiS
Reputace:   
Web

prevod sinus na cosinus

jestlize cos $\alpha$ = $- \frac{1}{2}$, $\alpha$ nalezi $(0, \pi)$ pak sin2$\alpha$ se rovna cislu: ?????
vysledek ma byt $- \frac{1}{2} \sqrt{3}$..

umim to vyresit, jelikoz cos -0,5 je tabulkova hodnota, tedy alfa se rovna 120stupnu.. pak jen dosadim do sinusu a vyjde to... ale chtel bych to vyresit obecne.. pomoci vzorecku, ale bohuzel mi to nevychazi, poradi nekdo jaky vzorecek pouzit? zkousel jsem:
sin2$\alpha$ = 2sin$\alpha$cos$\alpha$ ale bohuzel nevychazi :(

:)

#2 05. 04. 2009 17:04

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: prevod sinus na cosinus

↑ antiS:
Je to veľmi jednoduché, keď vieš vzorce. V tvojom prípade treba vedieť, že
$\sin\alpha=\sqrt{1-\cos^2\alpha}\nl\sin2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha$
Keď dosadím hodnotu cosínusu do prvého vzťahu, dostanem hodnotu sínusu. Potom už len tieto hodnoty dosaď so druhého vzťahu a dostávaš hodnotu, ktorú požaduješ.

Poznámky po mimo :-) Uvedené vzorce si rýchlo odvodíš z iných vzťahov. Napríklad pre sínus a cosínus platí z Pythagorovej vety
$\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1$
Odtiaľ ľahko vyjadríš sínus, prípadne cosínus. Druhý vzorec odvodíš zo súčtových vzorcov pre sínus
$\sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cos\beta+\sin\beta\cos\alpha\nl\sin2\alpha=\sin(\alpha+\alpha)=\sin\alpha\cos\alpha+\sin\alpha\cos\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 05. 04. 2009 17:09

antiS
Reputace:   
Web

dekuju, vyslo to.. :o) no jo, jde o to znat vzorecky :) dekuju za rady a jdu nekde najit prehled techto vzorecku at se to konecne naucim :)

:)

#4 05. 04. 2009 19:02

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ antiS:

Takový přehled by jsi určitě našel na wikipedii, když zadáš do vyheldávání goniometrické funkce ;-).

#5 14. 09. 2010 19:47

schneefall
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím Vás
Máme opakování ze druhého ročníku - goniometrické rovnice a narazil jsem na takový příklad, který se na prvý pohled zdá jednoduchý, ale já ho bohužel nespočítal.

SinX . cosx = - 0,707

Díky moc.

#6 14. 09. 2010 19:52

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ schneefall:
Zdravím, viz bod 2 pravidel (jen pro příště). Jinak zde se asi chce použít vzorec $\sin 2 x = 2 \sin x \cos x$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí