Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám tu pár příkladů a se dvěma si určitě nejsem jistý. Mohl by se na to někdo podívat, případně jestli vás napadne lepší řešení.
Příklad č.1 Kod na ciselnem zamku je sestimistny a nezacina nulou. Určete pravděpodobnost, že jsou všechny cifry na číselném zámku různé.
Reseni: Najdu si celkovy pocet kombinaci 9*10*10*10*10*10 = 900 000 a pocet moznych kombinaci 136 080 a dostavam pravdepodobnost 0.1512.
Priklad c.2 Z balicku 32 karet vylosujeme jednu kartu. Jev A oznacuje vytazeni krale, jev B oznacuje vytazeni kulove karty. jsou jevy A a B nezavisle?
Reseni: Rekl bych, ze to je stejny pripad jako, kdyz losujeme ve sportce, kde jsou jednotliva cisla nezavisla.
Priklad c.3 Pri kontrole jizdenek revizor najde cerneho pasazera zhruba ve 22% vlaku. Kolik vlaku musi revizor zkontrolovat, aby mel alespon 90% jistotu, ze najde alespon jednoho cerneho pasazera?
Reseni: 0.22 bych si oznacil jako podminenou pravdepodobnost a X bych si oznacil jako pocet vlaku. Pocital bych, ze
a to vychazi pet vlaku, protoze to vyjde 4 neco.
Priklad c.4 URcite pravdepodobnost, ze nahodne vybrane dvojciderne cislo je delitelne 4 nebo 5.
Reseni. Vime, ze dvojciferne cislo delitelne 5 je takove, ktere konci na 0 nebo 5 a v pripade ctverky je to cifra 2 4 nebo 8. Hledame prunik techto dvou mnozin. Celkovy pocet kombinaci je 9*10 (cislo nezacina nulou) = 90. Pro ctverku je to 9*3 = 27 kombinaci a pro 5 9*2= 18. Secteme 
Priklad c.5 Hodite soucasne dvema kostkami. Urcete pravdepodobnost, ze
a) padnou dve jednicky
b) padne dvojici
c) padne soucet mensi nez sest
Reseni: a) Jsou to nezavisle jevy takze pocitame 
b) To, za padnou dve stejne cisla je 6x pravdepodobnejsi, takze predchozi pripad vynasobim 6
c) Celkovy pocet kombinaci je 6*5 = 30 .Muze nastat pripad 12 13 14 32 a naopak, to je 8 kombinaci, takze
↑ ETM:
Dobrý den.
Příklad 2 - co když vytáhnete kulového krále?
Přiklad 3, řekl bych, že jinak:
Jev A - najde černého pasažéra. P(A) = p = 0.22
Jev B - nenajde "-", - alternativní jev vylučující se s jevem A --> P(B) = 1-p
--> = podmínky pro uplatnění binomického rozložení pravděpodobnosti.
Příklad 4 - podmínky pro dělitelnost 4-mi nemáte dobře (číslo 22 by podle Vás bylo dělitelné 4-mi, číslo 16 ne). Nejedná se o průnik, ale o sjednocení množin.
Příklad 5:
ad a)
, ale výsledek 1/36 je správný.
ad b) Připadá mi, že jistější úvaha je počítat podíl počtu příznivých případů (tj. 6) a počtu všech možných případů (tj. 36)
ad c) Řekl bych, že počet možných případů je 36, příznivé jsem nepřepočítával.