Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 10. 2014 09:24

Lukáš Ba-mat-fyz
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK, Wien Uni
Pozice: double student
Reputace:   

Uloha o optimalnom partnerovi

Ahojte,

Mam mensi problem s jednym prikladom, alebo skor neviem ako to vobec zakat.Zadanie je nasledovne.

Mame $k$ roznych partnerov. Udeluj im body v rozmedzi $0-1000$ ak s nim zacnem chodit. Inak mu body nepridelujem. Mam na vyber, ze bud ostanem, alebo si najdem noveho partnera. Ak uz som raz partnera opustil, neda sa k nemu vratit. Mojou ulohou je optimalizovat moje stastie. Moja otazka je takato.

Mam ukazat, ze ak budem tento problem riesit od zadu, inak neviem ci pojde, tak v $k-1$ kroku mam na vyber dve moznosti, ostanem v $k-1$ alebo hladam, a tu mi staci,aby mal partner $500$ bodov. V $k-2$ uz bude stacit $625$. Teraz ta otazka, ako sme dosli k cislu 625?

Za akekolvek rady, pomocky, navody, cokolvek som velmi vdacny:)

Ibaže by som sa mýlil.

#2 07. 10. 2014 10:34

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Uloha o optimalnom partnerovi

↑ Lukáš Ba-mat-fyz:
Ahoj,
zkoušel jsem to, ale dospěl jsem k číslu 707 (což není směrodatné, protože já poměrně často něco dosti hloupě domotám).

Z postupu v kroku k-1 si dovoluji usuzovat dvě věci:
1. Pokračovat cestou rozchodu a dalšího partnera budeš, pokud budeš mít pravděpodobnost nejméně 0.5, že si další volbou nepohoršíš.
2. Bodování partnerů má rozdělení se střední hodnotou 500.

V kroku k-2 se tedy, pokud se nemýlím, vyplatí rozejít, pokud máš pravděpodobnost nejméně 0.5, že si nepohoršíš. Zapsat by se to pro prahovou hodnotu n dalo takhle:

P( body_po_rozchodu_1>=n nebo (body_po_rozchodu_1<n a současně body_po_rozchodu_2>=n)) = 0.5

Do výpočtu se mi míchala potřeba znát rozdělení bodování parterů, zvolil jsem si rovnoměrné. Tedy buď jsem na to šel špatně, nebo by v zadání tento detail měl být zmíněn.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 07. 10. 2014 12:16

Lukáš Ba-mat-fyz
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK, Wien Uni
Pozice: double student
Reputace:   

Re: Uloha o optimalnom partnerovi

↑ Formol:

Dakujem moc, hned ako pridem z prace sa na to vrhnem. Velke diky:)

Ibaže by som sa mýlil.

Zápatí