Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte,
Mam mensi problem s jednym prikladom, alebo skor neviem ako to vobec zakat.Zadanie je nasledovne.
Mame
roznych partnerov. Udeluj im body v rozmedzi
ak s nim zacnem chodit. Inak mu body nepridelujem. Mam na vyber, ze bud ostanem, alebo si najdem noveho partnera. Ak uz som raz partnera opustil, neda sa k nemu vratit. Mojou ulohou je optimalizovat moje stastie. Moja otazka je takato.
Mam ukazat, ze ak budem tento problem riesit od zadu, inak neviem ci pojde, tak v
kroku mam na vyber dve moznosti, ostanem v
alebo hladam, a tu mi staci,aby mal partner
bodov. V
uz bude stacit
. Teraz ta otazka, ako sme dosli k cislu 625?
Za akekolvek rady, pomocky, navody, cokolvek som velmi vdacny:)
↑ Lukáš Ba-mat-fyz:
Ahoj,
zkoušel jsem to, ale dospěl jsem k číslu 707 (což není směrodatné, protože já poměrně často něco dosti hloupě domotám).
Z postupu v kroku k-1 si dovoluji usuzovat dvě věci:
1. Pokračovat cestou rozchodu a dalšího partnera budeš, pokud budeš mít pravděpodobnost nejméně 0.5, že si další volbou nepohoršíš.
2. Bodování partnerů má rozdělení se střední hodnotou 500.
V kroku k-2 se tedy, pokud se nemýlím, vyplatí rozejít, pokud máš pravděpodobnost nejméně 0.5, že si nepohoršíš. Zapsat by se to pro prahovou hodnotu n dalo takhle:
P( body_po_rozchodu_1>=n nebo (body_po_rozchodu_1<n a současně body_po_rozchodu_2>=n)) = 0.5
Do výpočtu se mi míchala potřeba znát rozdělení bodování parterů, zvolil jsem si rovnoměrné. Tedy buď jsem na to šel špatně, nebo by v zadání tento detail měl být zmíněn.

↑ Formol:
Dakujem moc, hned ako pridem z prace sa na to vrhnem. Velke diky:)