Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
máme sestrojit trojuhelník ABC, pokud známe: a+b+c = 9cm; výška na stranu c = 4cm;
= 60°.
Vím, že použiji asi čtvrtou geometrickou úměrnou, ale fakt nevím jak na to.
Díky za pomoc.
Zdravím,
v místní sbírce najdeš na odkazech v úvodu "Planimetrie pro SŠ" - osová souměrnost, potom v souhrnu Petákova kap. 10.6, úloha 49 d), princip bude obdobný (využití osové souměrnosti, jen zvolit správné umístění zadaného úhlu). Vyznáš se tak? Děkuji.
Konstrukce algebraických výrazů
nejsem si jistá, zda to zde jde použit.
Edit: Janču z náhledu zdravím, již to zde nechám, když jsem probrala místní sbírku :-) Omluva za vstup.
↑ janca361:
To nebude dobře:
|AX|-|AC|=(a+b+c)-b=a+c
takže máme |AB|=a+c, ale to není to co chceme, ne?
↑ janca361:, ↑ byk7:
Zdravím, můžete odečíst a k tomu ještě osu úsečky CX, nebo dvě osy úseček (AC, CX). Souhlasíte? Děkuji.
Začínat od kreslení AX bude trochu jiná varianta, než ta moje, ale také v pořádku (edit: ale museli bychom se zabývat zobrazením úhlu alfa, tedy zůstanu u své varianty).
↑ janca361:
Tak k bodu 4 jsem se dostal, ale jak byk7 podotkl, ještě se musí pořešit to odečtení :(
Upřímě to moc nechápu s osou úsečky CX, tu mám také odečíst nebo co s ní mám dělat?
Večerní pozdrav,
↑ pema01:
Začínáš pomocnou úsečkou DE. Vzdálenost bodů D a E je 9cm, potom s vrcholem v bodě D sestrojuješ úhel
, rovnoběžně DE je přímka p, ve vzdálenosti
, průsečík dává C.
Spojuješ DC a sestrojíš osu úsečky DC. Kde osa úsečky DC protne přímku DC, tam je bod A. Stejným způsobem osu úsečky CE. Postupuješ tak? Děkuji.