Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer
Chtěla bych poprosit o radu.
Nevychází mi tato úloha.
Síly o velikostech F1 = 42N; F2 = 35N působí na stejný bod a svírají úhel 77° 12'. Jaká je velikost výsledné síly?
Dle výsledků má vyjít Fv = 62,35 N
Přes Kosinovu větu jsem si zjistila velikost strany náležící k úhlu 77° 12', což mi vyšlo 46,2 N. Dál bohužel nevím jak postupovat....
↑ xstudentíkx:
Ležatý vektor 42N.
V jeho počiatku pod uhlom 77°12' vektor 35N.
Doplniť na kosodĺžnik.
Jeho uhlopriečka vychádzajúca z počiatku je výsledná sila.
Asi si vyrátala druhú uhlopriečku.
↑ xstudentíkx:
Dobrý den. Velikost výslednice součtu dvou vektorů svírajících úhel alfa by měla být
↑ xstudentíkx:
Nejde o "změnu". Jen jsem si tipl, že asi děláte častou chybu v aplikaci kosinovy věty na součet vektorů.
V silovém rovnoběžníku sice síly svírají zadaný úhel, ovšem při výpočtu výslednice podle kosinovy věty je nutno uvažovat doplňkový úhel do 180° (stačí udělat náčrtek - proti výslednici sil leží dopňkový úhel).
Protože , je ve vzorci znaménko + a častou začátečnickou chybou je opomenutí této skutečnosti.
↑ Jj:
Ještě jednou děkuji, objasnil jste mi jak to funguje :)
aj tuto to vyslo inak ako 62.35 N. Nekdy se predhani ktoreou co nejslozitejsi metodu pouzit, ale scitani vektoru po slozkach a jednoducha pyt. veta:
https://www.hackmath.net/cz/priklad/4099?result=3