Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://www.jpeg.cz/images/2014/10/14/Jb2Gs.jpg
Pokusil jsem se vyobrazit válec a já na něm potřebuji spočítat povrch, ale jen povrch poloviny prostě.
Prostě jakoby ten plášt a pak zezdola je kvádr. Z boku je jedna podstava, ale ta druhá už ne. A vůbec netuším jak na to
O rozměry ani moc nejde ty jsou výška 4,5, a průměr jsou 3m.
↑ Tenda69:
A co chceš teda počítat, objem nebo povrch?
Napadlo mě vypočítat povrch celého kužele a vydělat 2, získám pak přesně to co potřebuji? I tu na čem to bude ležet? Resp, ta spodní část ve tvaru obdelníku?
Tu půlkruhou podstavu bych jednoduše odečetl to bych neřešil :)
↑ Tenda69:
Zbytečně to komplikuješ, když rozvineš plášť do roviny, co dostaneš?
↑ Tenda69:
Kužeľa?
Prosím Ťa, mohol by si jasnejšie popisovať, o čo Ti ide?
V nadpise máš objem, píšeš niečo o valci, kvádri, kuželi.
Napokon vraj potrebuješ povrch.
Obdivujem byka7, že dokáže reagovať. Ja vôbec podľa Tvojho popisu netuším, čo vlastne chceš.
Já už jsem asi z toho zmatený počítám tu x úkolů najednou tak ještě jednou.
Mám válec, v realu si to můžeme představit jako nějaký stan, kde polovina chybí. Prostě se rozpůli. A já se potřebuji dohrabat k povrchu.
Já to spočítal tak, že jsem vypočítal povrch celého válce. Pak vydělal 2. (dejme tomu 30)
Spočítal jsem povrch podstavy, kterou jsem vydělal 2 a odečetl od toho čísla a zbylo mi číslo 27.
A nakonec jsem ještě přičetl povrch obdelníku na, kterým to stojí.
Myslíte, že jsem to dělal dobře, hlavně jestli jsem měl příčítat ten poslední obsah obdelníku.
↑ Tenda69:
Tak teď vůbec nerozumím... Jak chceš z válce udělat stan? A zbytek jsem fakt nepochopil. :-)
Trochu rozvedu to rozvinutí pláště do roviny. Představ si ruličku od toaletního papíru a tu rozstřihneš střihem "kolmým na podstavu", prostě ten střih bude nejkratší možný. A teď ten útvar natřeš z jedné strany lepidlem a přilepíš na nějakou podložku, co to bude za útvar?
↑ Tenda69:
No - ak to bol stan, ten máva na spodku obdĺžnik. Záleží na formulácii úlohy, ako bola zadaná.
Prečo sa odratúva tá jedna "podstava"?