Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ fred20:
já bych to vyřešil jednoduše: podle mě je to typická nekorektně zadaná úloha. Co to znamená "utracená částka?" Ekonomové to možná vědí, ale já ne. Je to jako s tím vtipem se stokorunou pod vánočním stromečkem: Člověk A řekne člověku B: nevím, co ti koupit po stromeček, ty to víš určitě líp - dám ti na to stovku. Takto "utratí" stovku. člověk B řekne totéž člověku C - je "utracena" další stovka. Tak to pokračuje k desátému (dvacátému, stému) člověku, až ten poslední řekne totéž původnímu A, kterému tak vrátí onu "putovní" stovku. Člověk A má opět stovku tak, jako předtím, ostatní nemají nic, tak jako předtím, a přitom byl "utracen" jeden (dva, deset) tisíc - to podle počtu členů této pitoreskní štafety. A to je celý efekt. Proto se hroutí burzy a trhy - to vždy v okamžiku, kdy někdo takto celý "efekt" prokoukne.
Nevím, jak se na to dívají ekonomové, ale podle mě je jakýkoliv pokus řešit něco podobného pomocí geometrických posloupností totéž, jako když Burian s Werichem vařili ten lívanec - jedno vejce nebo dvě vejce jsou dohromady tři vejce...

↑ fred20: Neřešil bych smysluplnost ekonomické teorie, ale opravdu je to nejasné, co se má počítat. Kdyby se ptali, kolik se utratí v ČR a řeklo se, že celá dotace se utratí v ČR, tak by to byla geom. posloupnost.
↑ OndrasV:
ale tady vůbec nejde o to, zda se ta částka utratí v Česku, anebo v Grónsku. Tady jde o to, že se ta částka prostě neutratí. Jestliže jedna firma má na kontě deset miliard a první týden utratí miliardu, druhý týden opět deset procent zbytku, další opět atd., můžu se ptát, kolik ta firma utratí za čtyři týdny a kolik utratí do skonání věků. Ale jestliže firma zaplatí první týden 600 melounů a firma, která je dostala, z těch stejných šesti set melounů utratí čtyři sta melounů, tak to přece neznamená, že byla utracena miliarda.
Když máš jabko a dáš ho Frantovi, Franta ho dá Jirkovi a Jirka Tondovi, tak taky řekneš, žes rozdal tři jabka??? To je přece blbost a ne teorie.