Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu 2 úlohy, které nevím, jak vyřešit:
1. Auto spotřebuje průměrně (8 ± 1) litrů benzínu na 100km. Kolik litrů benzínu spotřebuje celkem na jízdu z Hradce Králové do Prahy a zpět, je-li vzdálenost obou míst (100 ± 10)km?
Vůbec nevím, kde začít :( Akorát jsem spočetla, že to je "tam a zpět", takže 200 ± 20 km
2. Jsou-li x a y zaokrouhlená čísla, určete x + y a x - y a stanovte jejich relativní chyby.
x = 6,2 a y = 3,8
A u tohoto příkladu nevím, jak stanovit relativní chybu :( když nemám zadáno například 6,2 ± 0,1...
Děkuji za každou pomoc
EDIT:
2. příklad
teď mě napadlo, jestli to není tak, že si určím tu chybu - dejme tomu 0,05
součet:
(relativní chyba
)
Rozdíl by byl obdobně, místo čísla
by vyšlo
.
Zdravím,
zkus upřesnit, prosím, v kterém předmětu počítáš a zda máš nějaký vlastní materiál. Řešila bych jako "přenášenou chybu" (zde kolega měl stejný problém). Pro 1. úlohu máme spotřebu benzinu jako součin
(x je spotřeba na km, y počet ujetých km jedním směrem), počítáme chybu součinu - viz odkaz. Ještě se zkus podívat do tohoto materiálu (i pro 2. úlohu).