Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2009 14:58

Radon
Reputace:   

D(f), H(f)

Zdravím můžete mi někdo poradit s tímto příkladem, matika mi nikdy nešla :)
Je dána funkce:
------------------------------
y = x^3 + 3x^2 - 4x
--------------------------------

a) určete definiční obor a obor hodnot funkce -->>>>  Podle mě D(f)=R, H(f)=R
b) zjistěte, zda zadaná funkce je nebo není sudá či lichá; své rozhodnutí zdůvodněte   
c) vypočítejte limity zleva a zprava pro x blížící se k hranicím definičního oboru

Moc díky za každou radu

#2 10. 04. 2009 15:36 — Editoval O.o (10. 04. 2009 15:41)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: D(f), H(f)

↑ Radon:

Ahoj -),

ten definiční obor a obor hodnot máš snad správně, krajními hodnotami pro limity se myslí v tomto případě plus a minus nekonečno, tedy limity:

$  {\lim}\limits_{x \to \pm\infty}x^3+3x^2-4x={\lim}\limits_{x \to \pm\infty}x(x^2+3x-4)={\lim}\limits_{x \to \pm\infty}x(x(x+3)-4) \nl \Rightarrow {\lim}\limits_{x \to +\infty_-}f(x)= \infty \nl \Rightarrow {\lim}\limits_{x \to -\infty_+}f(x)= -\infty  $

Jen krátce, kdybys zkoušel rovnou "dosazovat" nekonečno (minus/plus), tak dostaneš neurčittý výraz (nekonečno minus nekonečno není nula, respk. nevíme co to je), proto to vytýkání, protože násobením nekonečen už není takový problém a chová se stejně jako u reálných čísel (tedy, nejsem žádný matematik, tak to ber s rezervou, myslím tím, že když mi vyjde nekonečno krát minus nekonečno, tak to dává dohromady minus nekonečno, nic víc za tím nehledejte prosím ;-)).

Limity zprava a zleva (já bych to asi ani neoznačoval, ale doplnil jsem to tam podle zadání): je logické, že do plus nekonečna nemohu jít zprava a naopak do minus nekonečna nemohu jít zleva, že? ;-)

Sudost/lichost, platí jednoduchá záležitost: f(-x)=f(x) - funkce je sudá; f(-x)=-f(x) - funkce je lichá (funkce nemusí být ani lichá ani sudá; sudá ne lichá; lichá ne sudá; lichá a sudá), tedy jdeem zjišťovat:

$ f(x)=x^3+3x^2-4x \nl f(-x)=(-x)^3+3(-x)^2-4(-x)=-x^3+3x^2+4x=-(x^3-3x^2-4x) \ \Rightarrow \ f(-x) \ne f(x) \ \wedge \ f(-x) \ne -f(x) $
Funkce není ani sudá ani lichá.

Teď si to ovšem řádně zkontroluj, protože já sem jednou za čas dávám špatně vyřešené příklady (ta teorie okolo je snad dobře ;-)) :-).

#3 10. 04. 2009 15:58 — Editoval Rumburak (10. 04. 2009 16:06)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: D(f), H(f)

Výraz definující funkci

f(x) = x^3 + 3x^2 - 4x

má smysl pro každou reálnou (dokonce i komplexní) hodnotu proměnné x. Vzhledem k tomu, že máme počítat limity "zprava a zleva"
k hranicím def. oboru, lze usuzovat, že fce je míněna jako funkce reálné proměnné, tedy lze příjmout, že D(f) = R.

Otázka po oboru hodnot je ekvivalentní otázce  "Pro které hodnoty parametru m existuje řešení rovnice f(x) = m  v množině D(f) ?"
Uvedená rovnice je ale 3. stupně a její řešení se (až na některé speciální případy) vymyká látce střední školy. Tuto otázku musíme
vyřešit poněkud oklikou - metodami natematické analýzy. V ní existuje věta, které říká že:

Je-li funkce  f : J -----> R , kde J je interval v R, spojitá, potom množina f(J), tedy obraz intervalu J,  je rovněž interval.

(Věta je sice zřejmá z nákresu, ale rozhodně není triviální.)  Naše funkce spojitá je (neboť jde o polynom v proměnné x),
R =(-oo, +oo) je interval, proto množina H(f) = f(R) je interval, i když prozatím ještě není jasné, který. To zjistíme tak, že
spočítáme limity v -oo a  +oo . Prvá vyjde  -oo a druhá  +oo . DÍKY TAKOVĚMUTO VÝSLEDKU lze usoudit, že každé reálné číslo
leží v f(R), tedy H(f) = R.

Sudá je fce f tehdy, když pro každé x z D(f) je též -x v D(f) a platí  f(-x) = f(x).

Lichá  je fce f tehdy, když pro každé x z D(f) je též -x v D(f) a platí  f(-x) = -f(x).

Naše fce f nespňuje žádnou z těchto podmínek,  neboť např, f(-1) = 6 , zatímco  f(1) = 0. Takže není ani sudá, ani lichá.

K výpočtu limit: Tvar funkce pro x<> 0 upravím na
$f(x)=x^3(1+\frac3x-\frac{4}{x^2})$.
Pro x --> +oo jde závorka k 1 a x^3 k +oo , jejich součin tedy k +oo . Obdobnou úvahou zjistíme zbývající limitu.

EDIT: Patlal jsem se s tím trochu déle, než jsem sám původně chtěl, takže mne O.o se svojí odpovědí mezitím předběhl.

Zápatí