Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2014 01:57

Kája2
Reputace:   

Suprémum a infimum posloupnosti

Ahoj,
mám dotaz na suprémum a infímum posloupnosti $n^{2}-19n+8$. Ve výsledcích je uvedeno, že suprémum ani infimum neexistují. U supréma jsem to tedy pochopil tak, že bereme v potaz pouze supréma pouze $\mathbb{R}$ a nikoliv $\mathbb{R}^{*}$, kde by bylo suprémum $+\infty $. U nfíma jsem postupoval takto: Nejprve jsem na to šel přes funkcí $x^{2}-19x+8$ a určil vrchol paraboly $V[\frac{19}{2},-\frac{329}{4}]$. Poté jsem chtěl určit pro jaké $n$ je $a_{n}=-\frac{329}{4}$, tedy $-\frac{329}{4}=n^2-19n+8$ odkud by vyšlo $\frac{19}{2}$,což ovšem není přirozené číslo. Zkoušel jsem tedy dvě nejbližší přirozená čísla 9 a 10 a pro tato čísla mi vyšel shodný výsledek -82. Je toto tedy důvodem neexistence infíma?

#2 29. 10. 2014 10:00 — Editoval Rumburak (29. 10. 2014 10:18)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Suprémum a infimum posloupnosti

↑ Kája2:

Ahoj.

V podstatě jsi na to šel správně.  Ale lze postupovat i mírně jinak:

Pro $a_n  := n^2-19n+8$ , kde $n$ probíhá množinu všech přirozených čísel, metodou doplnění na čtvetec
dostáváme

(1)   $a_n  = \( n^2-2\cdot \frac {19}{2}\cdot n + \(\frac {19}{2}\)^2\) - \(\frac {19}{2}\)^2 +8 = \(n-\frac {19}{2}\)^2 + 8 - \(\frac {19}{2}\)^2$,

což nám pomůže.  Je zřejmé,  že výraz (1) za uvedených podmínek na $n$ není shora omezen, zatímco  své
nejmenší hodnoty  nabývá pro $n \in \{9,  10\}$, což jsou přirozená čísla. 
Takže supremum posloupnosti  $(a_n)$ vzhledem  k $\mathbb{R}^*$  je $+\infty$,  infimum její nejmenší hodnota, tj. $a_9$ resp. $a_{10}$.

Pakliže je ve výsledkách pro tuto úlohu uvedeno, že supremum ani infimum neexistuje, pak je v učebnici chyba .
Ale stává se i to, že si student nepřečetl zadání úlohy dosti pozorně a přehlédl v něm nějakou past.

#3 29. 10. 2014 11:30

vanok
Reputace:   742 

Pozdravujem ↑ Rumburak:,
Poznamka :
Najprv ako poznamenal kolega ↑ Rumburak:, cvicenie ma zmysel, len ak text cvicenia upresnuje ramec v ktorom treba pracovat.
dalsia poznamka:
Oznacenie $\mathbb{R}^*$ je velmi nesikovne, lebo normalne sa pouziva v inom zmysle.

Zvycajne v zmysle co je vyssie pouzity sa pouziva oznacenie $\mathbb{ \bar R}$

Viem, ze teoreticky ide len o oznacenie, ale preco vytvarat narodnu vynimku z oznaceniamy! ( teoreticky nikto nema pravdu, ale je lepsie sa neizolovat od sveta)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 29. 10. 2014 16:53

Rumburak

↑ vanok:

Opětuji pozdrav.

Domnívám se, že značení $\mathbb{R}^*$ pro $\mathbb{R} \cup \{+\infty,  -\infty\}$ se používá (aspoň v Česku) hlavně proto,  že
s množinou $\mathbb{R}$ všech (konečných) reálných čísel se velmi často pracuje jako s metrickým prostorem
(při eukleidovské metrice), takže v této souvislosti pak vychází $\mathbb{ \bar R}=\mathbb{R}$ .

#5 29. 10. 2014 17:22 — Editoval vanok (29. 10. 2014 17:29)

vanok
Reputace:   742 

↑ Rumburak:,
$\mathbb{R}^*$ oznacuje inverzibilne prvky telesa $\mathbb{R}$.
Cize vzdy treba byt opatrny pri citani knih (ale tak ci tak je lepsie sa prisposobit vedcine)
No my sme len pozorovatelia....

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Extended … umber_line
Ak bude cas pozrieme co robi Bourbaki.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 29. 10. 2014 18:07

Rumburak

↑ vanok:

Mohu jedině souhlasit .

Zápatí