Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám tyto 2 příklady a nevím jak na ně,mohli byste mi s nimi poradit?
1)Vozík s kapalinou v nádrži o délce L = 190 cm jede z kopce pod úhlem
= 28°.
Určete zrychlení vozíku a = ? při jízdě z kopce, aby hladina kapaliny ve vozíku byla rovnoběžná se šikmostí kopce.
Napadlo mě sice nějaké řešení,ale nevím jestli je to správně:
(Zdá se mi to moc jednoduché a hlavně v tom výpočtu vůbec nepoužiji zadanou hodnotu L)
2)Kamion s cisternou o průměru D = 1660 mm obsahující kapalinu jede v zatáčce o poloměru R = 71 m rychlostí v = 42km/hod. Určete změnu výšky vody v cisterně h = ? pokud hladina kapaliny v cisterně při klidovém stavu je do poloviny průměru cisterny D.
U tohoto příkladů mě žádné řešení nenapadá.
Každopádně díky všem za případné reakce.
Čau
No myšlenka obou příkladů je stejná. Na hladině zvolíš jakýsi bod. Platí, že vektor součtu sil který na tento bod působí je kolmý na hladinu. V těchto případech je to gravitační síla a síla setrvačná (v jedničce klasicky m*a a ve dvojce pude o sílu odstředivou). Dále je to jen geometrie a u dvojky možná ještě budeš muset využít, že objem vody po zvednutí je stejný jako před zvednutím nejsem si jistý nepočítal jsem to třeba to nebude potřeba...
Tato úvaha vede na stejný výsledek u příkladu jedna, jako ke kterému si se dopracoval ty.
Ještě poznámka k příkladu jedna - víš co je rozměrová analýza? U příkladu jedna máš k dispozici úhel (bezrozměrná jednotka) zrychlení g, a délku L(jednotka metr). Nějakou kombinací musíš dostat zrychlení a, což má rozměr zrychlení. JEnže to se ti nikdy nepovede kdyby výsledek měl nějak záviset na L, takže není vůbec překvapivé, že délka L není potřeba
↑ Soumracek:
No pokud si jedničku řešil tak jak sem řekl, tak u dvojky postupuj úplně stejně.
Začni tím, že určíš sklon hladiny.
To ale uděláš naprosto stejnou úvahou se kterou se pracovalo v jedničce. Vezmi bod na hladině, vyznač si gravitační zrychlení, vyznač si odstředivé zrychlení, vektorově sečti,a kolmice na tento vektor musí být hladina.
Zkus napsat jak si postupoval
↑ Brzls:Tak jsem nad příklad dál popřemýšlel a napadl mě následující způsob řešení:
Z rychlosti si spočítám otáčky: 
A výsledek n dosadím do vzorce: 
Ale teď nastává problém, že h1 bude celkový rozdíl mezi spodní a vrchní části hladiny a já z toho potřebuji dostat h,které bude od poloviny nádrže k horní hranici vody,napadlo mě, že bych to vydělil 2, ale to se mi nechce zdát. Tak bych potřeboval potvrdit správnost mého způsobu řešení.
↑ Soumracek:
No ale nějak si musel přijít na to, že
ne?
↑ Soumracek:
No to je pochopitelně úplná blbost, nemůžu ti mluvit do toho jak se učit fyziku, ale tak že se naučíš na zpaměť každej vzorce co kde uvidíš a něco do něj namlátíš tak takhle to vážně nefunguje...
Například odkaď si vzal, že
. To neni žádnej "vzorec" to je řešení úplně nějakýho příkladu.
Teď zpátky k tomu našemu příkadu. Takhle vypadá náčrtek
Dokážeš vyjádřit úhel fí??? A dokážeš z toho už určit h?
↑ Soumracek:
tg fí máš dobře zbytek je blbě, pořádně si to překresli.
↑ Soumracek:
Protože pythagorova věta, vyznač si tam ten pravoúhlý trojuhelník se stranou h a R (poloměr) a úhlem fí...
↑ Soumracek:
No tak teď nevim jestli je ti vůbec jasné co chceš počítat
Co teď, už to vidíš?