Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mně vyšlo 6144. Podívej se na to asi takhle:
1 2 4
nyní škrtnu tu jedničku ten už skápne
8
ted i dvojku, protože žije hodinu
16
ted i tu 8
32
ted i tu 16
...
256 - škrtám 64
512 - škrtám 128
1024 - škrtám 256
2048 - škrtám 512
4096 - škrtám 1024
___
6144
Raději si po mně ale vše zkontroluj. Nejsem si jist
PS. mrkni na skloňování slova virus - není to o ''virusech'' ale o virech

↑ schejbina:
No nevím, ale myslím, že na konci 6-té hodiny budou žít 2 viry.
PS: Pokud tedy platí to, že každý vir žije 1 hodinu a každou hodinu vyprodukuje 2 potomky.
↑ schejbina:Aha, toho dodatku jsem si nevšiml. Moje řešení je (snad) správné pro ten půlhodinový interval. Použij prosím řešení od kolegy ↑ Cheop:, děkuju

No nevim, já to zopakuji: každý virus žije hodinu, tj. na konci každé hodiny zemře. Zároveň se ale na konci každé hodiny z jednoho viru utvoří dva nové viry (například v průběhu té jedné hodiny se "narodí").
To znamená, že na začátku 1. hodiny (hodina 0) máme 1 virus.
Na konci 1. hodiny se z něj utvoří 2 viry ale ten jeden původní z předchozí hodiny zemře, takže máme 2 viry.
Na konci 2. hodiny se z nich utvoří 4 nové viry a ty 2 původní z předchozí hodiny zemřou.
Na konci 3. hodiny se z nich utvoří 8 nových virů a ty 4 původní z předchozí hodiny zemřou.
.
.
Na konci 6. hodiny se z nich utvoří 64 nových virů a těch původních 32 z předchozí hodiny zemře.
Máme tedy 64 virů na konci 6. hodiny.
Toto řešení ale představuje situaci, kdy z 1 viru vzniknou 2 nové viry tím, že se "narodí" a ten 1 ještě zůstává a pak hned zemře, tj., že se původní virus nedělí na dva (ten původní a jeden přísrůstek dělením).
Kdybychom to zadání pochopili tak, že se jeden virus coby buňka "rozdělí" na dva a jeden z nich přijme roli toho staršího, pak máme na konci 6. hodiny zase jen 1 virus. Tak ale myslím zadání myšleno nebylo...

↑ misaH:
Pak jich na konci 6. hodiny bude 64 živých...

verzia prikladu s preklepem - (hodinou a polhodina) nevyjde 6144 ale 186304;
vid aj nazorne rieseni:
http://www.hackmath.net/cz/priklad/1199