Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2014 17:47 — Editoval CaburCZ (08. 11. 2014 18:28)

CaburCZ
Škola: FAV
Pozice: student
Reputace:   

Operátory vek. s skal. polí

Zdravím,

poradili by jste mi prosím s tímto příkladem: Dokažte, že platí $rot(f*\vec{v}) = f*rot(\vec{v})  + grad(fx\vec{v})$?

Můj pokus: začal jsem tak, že jsem si spočetl jednotlivé části.

$f*rot(\vec{v}) = (f(x,y,z)*(\frac{v_{3}}{\partial y}-\frac{v_{2}}{\partial z});f(x,y,z)*(\frac{v_{1}}{\partial z}-\frac{v_{3}}{\partial x});f(x,y,z)*(\frac{v_{2}}{\partial x}-\frac{v_{1}}{\partial y}))$

$grad(fx\vec{v}) = (\frac{y*\vec{v_{3}}}{\partial x}-\frac{z*\vec{v_{2}}}{\partial x};\frac{z*\vec{v_{1}}}{\partial y}-\frac{x*\vec{v_{3}}}{\partial y};\frac{x*\vec{v_{2}}}{\partial z}-\frac{y*\vec{v_{1}}}{\partial z})$

$rot(f*\vec{v}) = (\frac{(f(x,y,z)*v_{3}}{\partial y}-\frac{f(x,y,z)*v_{2}}{\partial z};\frac{f(x,y,z)*v_{1}}{\partial z}-\frac{f(x,y,z)*v_{3}}{\partial x};\frac{f(x,y,z)*v_{2}}{\partial x}-\frac{f(x,y,z)*v_{1}}{\partial y})$

Teď nevím, jak sečíst ty dvě části, ale hlavně jsem si jistý, že jsem něco spočetl špatně. Za každou pomoc předem díky.

Zápatí