Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 11. 2014 20:23

Alen93
Zelenáč
Pozice: student

Zpracování dat z výběrového šetření

Ahoj, věděl by si někdo rady s tímto příkladem prosím?

Radnice menšího města chce znát názor obyvatel na stavbu podzemního parkoviště v historickém centru. Ve výběrovém šetření odpovídali respondenti jen ano nebo ne na otázku, zda souhlasí se zamýšlenou stavbou. Z 500 dotázaných osob jich 280 odpovědělo kladně. Odhadněte s pravděpodobností 0,95 podíl obyvatel města, kteří souhlasí se stavbou podzemního parkoviště v centru města.

#2 16. 11. 2014 20:41

RadekHampl
Místo: Varnsdorf
Škola: FSv ČVUT, abs. 95 a 09
Pozice: ---
Reputace:   

Re: Zpracování dat z výběrového šetření

Možná pomůže toto:
https://nit.felk.cvut.cz/~dark/Petr/Iva … etreni.pdf

Mám za to, že v tomto případě můžeme hypergeometrické rozdělení aproximovat binomickým (i menší město má mnohem více obyvatel, než 500, minimálně násobně) a z něj pak odvodit odhad pro interval spolehlivosti 0,95 (hladina významnosti $\alpha =0,05$). Možná dokonce by bylo možné nakonec i aproximovat binomické rozdělení normálním. Ale zkusil bych začít binomickým rozdělením.

#3 23. 05. 2020 13:14

Almond
Zelenáč
Pozice: studentka
Reputace:   

Re: Zpracování dat z výběrového šetření

Ahoj, dokázal by mě někdo nasměrovat k řešení? Vůbec nevím, jak postupovat.
Tuším, že budu potřebovat střední hodnotu (počet osob, které odpověděly kladně), směrodatnou odchylku (kterou právě nevím, jak určit), kvantil normovaného normálního rozdělení (pro 0.975 kvantil), uvažuji správně?

Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že mi jde o stejný příklad a odkaz nefunguje, nechci zakládat nové téma, snad je to tak v pořádku.

Zápatí